НС: Фалшифицирането на протоколите за вота не е престъпление

НС: Фалшифицирането на протоколите за вота не е престъпление | StandartNews.com

Фалшифицирането на протоколите за вота не е престъпление. Това решиха депутатите, които не подкрепиха на първо четене промени в Наказателния кодекс, предложени от БСП. Левицата настоя за изменения, целящи да ограничат възможността за поправяне и дописване на протоколите за установяване резултатите от гласуването.

От БСП се обявиха за 8 години затвор за виновните при фалшифирициране на протоколи. "Изменението на протоколи довежда до манипулиране и изменение на волята на избирателите. Трябва да се търси ясна отговорност на членовете на комисията, които са виновни за това", подчерта социалистът Филип Попов.

„В края на 2012 г. и началото на 2013 г. ние предложихме сканиране на всички протоколи, за да може да бъде ясно на всички, какви са те. Тогава отсъствахте от зала и не пожелахте да го приемете", обърна се към социалистите Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ. Той обясни, че членовете на избирателните комисии са длъжностни лица и носят отговорност за подправянето на протоколите. „В сегашния НК има текстове, според който може да бъде търсена отговорност на хората, които подправят изборни документи", допълни той. В реплика на Лазаров, соцдепутатът Георги Божинов коментира, че „има много съдебни дела, които се водят за подправяне на изборни документи, но малка част от тях са завършени".

„Тук говорим за политика за наказание и затвор. Неподкрепата на този текст е липса на политика от страна на държавата свободно да упражняваме правото си на глас", подчерта депутатът от БСП Филип Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай