Нинова с план за промени в БСП

Нинова с план за промени в БСП | StandartNews.com

Кандидатът за председател на НС на БСП представи идеите си за необходимата промяна на партията и в политиката, за да се отграничи ясно лявата от дясната политика, да се изчисти идейният образ на БСП на автентична социалистическа партия, да се промени организационното й състояние и коалиционно поведение. Да се направи комуникационна революция вътре в партията, извън нея и с другите международни политически организации.

По време на дискусия Нинова очерта разделителните линии между лявата и дясна политика - ролята на държавата в икономиката и социалната държава. "Десните считат, че държавата трябва да бъде наблюдател на икономическите процеси. Ние мислим, че тя трябва да бъде регулатор, инвеститор и пряк участник. Десните не признават социалната държава. Ние обратно-в растяща бедност и неравенства,социалната държава има значително място", каза Нинова. Тя предложи БСП ясно да докаже с действия, че е партия на хората на труда, младите, слабите и уязвените, малкия семеен бизнес, дребния земеделски стопанин, интелигенцията.

Корнелия Нинова предложи организационна промяна, която да прехвърли тежестта на партията върху общинските структури, а не на върха и пое ангажимент те да не бъдат изолиран наблюдател и изпълнител на волята на малцина на върха, а да взимат решенията за действията на партията.

Ако бъде избрана, тя ще преструктураира работата на съветите в НС и ще ги направи работещи органи с участие на външни експерти. Също така Нинова ще покани и приобщи към политиките на БСП всички тези структури, които уважиха нейната дискусия. "Истинската сила на една партия са хората, които я следват и политиците, които не ги предават. Вие сте естественият партньор на БСП", обърна се Нинова към тях, "защото сте ляво мислещи хора и патриоти".

Тя благодари за участието им, "за да дадем сила на идеите за солидарност, справедливост и свобода и да превърнем заедно тези идеи в реални действия, които да доведат до икономически активна и социална държава".

Кандидатът за Председател на НС на БСП представи идеите си създаване на Национален инвестиционен фонд, който да инвестира в изостанали региони. Създаване на Гаранционен фонд и нова структура на Банката за развитие,която да кредитира пряко малкия и среден бизнес. Нинова предложи и националният поземлен фонд да послужи като апортна вноска за създаване на предприятие за производство и преработка на земеделска продукция, а държавата да изкупува на пазарен принцип дялове и акции от приватизирани вече компании, ако те се продават. "Държавата трябва да се изправи с цялата си мощ срещу монополи и корпорации,които изкривяват пазара и ограбват българите", категорична бе Нинова.

В сферата на социалната държава депутатът предложи образованието да се обвърже с икономиката, като държавата направи национален план за развитие на 5-6 основни сектори и финансира такива специалности, които да осигурят кадри за тях. В специална част са залегнали мерки за децата и младите семейства и облекчения за започване на собствен бизнес от млади предприемачи. Тя представи и начин за преизчисления на сегашните пенсии на база на средния осигурителен доход, както и източници на финансирането им, както и спиране нарастването на стажа и възрастта за пенсиониране. В специален раздел Нинова е отделила духовност и наука и призова за инвестиции във фундаменталната наука.

Корнелия Нинова обърна специално внимание на необходимите мерки в здравеопазването."Проблем номер едно е бедността и наша задача номер едно е осигуряване на условия за работа и достойни доходи на хората.Бедността се превръща в проблем на националната сигурност", заяви тя.

Нинова говори за необходимата промяна, която да доведе до балансирана външната политика и отношението към Русия, като подчерта, че движещата сила тук трябва да е единствено националният интерес. Депутатът предложи да се търси национално съгласие по няколко въпроса, като абсолютно нестандартно предложи да се издигне в национален интерес политиката за младите хора. "Те са решението и за демографската криза, и за модерна икономика на знанието,и за приходи в бюджета,които да гарантират пенсии и здравеопазване", категорична бе тя. Нинова завърши с въпроса: можем ли заедно с вас,които сте тук, да постигнем икономически развита и социална държава, на образовани и здрави българи, които живеят в сигурна и спокойна среда и получават доходи, които им осигуряват добър живот. Мечта ли е това? Възможна мечта!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай