Вторник,

Подли номера в коалицията! Искали да откажат Каримански от БНБ

От: СТАНДАРТ -
1289
Подли номера в коалицията! Искали да откажат Каримански от БНБ
A
A
A

Ново напрежение в управляващата коалиция лъсна, след като топ финансистът на „Има такъв народ” разкри, че е имало „съвети” към него да се откаже от надпреварата за БНБ.

ВИЖ ОЩЕ: Три К в битката за БНБ

„Оставам едни от кандидатите за управител на БНБ. Имах разговор с ръководството на „Има такъв народ" и те са твърдо решени да ме номинират”, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански в интервю за Нова тв.

„През изминалата седмица при мен стигаха поне по 5 различни канала различни експерти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или друг начин, да не бъда номиниран или да се откажа. Смятат, че е по-добре коалицията или по-специално един от партньорите в коалицията да номинира кандидата си”, каза още той.

По думите му той не знае дали е обсъждан конкретен кандидат. „Може би от всяка една от партиите може да искат да издигнат такъв кандидат и аз приветствам това. В тези разговори през изминалата седмица ми казваха „Спокойно, има и други важни постове”. Аз не се боря за пост. Никога не съм се борил за такива. За мен е важно да се допринесе с нещо в това как една централна банка може да бъде наистина и модернизирана, и отговорна за онези много въпроси, които стоят пред нея”, добави Каримански.

„Очаквам, че инфлацията за цялата 2022 г. у нас ще бъде поне около 8,5%”, заяви още председателят на бюджетната комисия в парламента.

„Надявам се в следващите месеци да има успокоение в обществото от гледна точка на решения за начина, по който може да се влияе върху инфлацията и цените, защото няма как да не свържем индекса на цените с инфлационните процеси в страната”, каза той.

„Отговорното поведение е това да бъдем честни спрямо хората и да кажем навреме за всички онези трудности, които предстоят. През следващите месеци ще имаме доста такива във връзка и с войната, и с натрупани проблеми преди това”, посочи Каримански.

По думите му един от основните проблеми ще бъде именно инфлацията и начинът, по който ще се справим с нея. „Трябва да сме отговорни за живота и здравето на хората у нас, за да има суверенна България. Трябва първо да се погрижим за тях”, коментира той.

„През февруари 2022 г. спрямо февруари 2021 г. инфлацията е малко над 9% общо по хармонизирания индекс. Тя е задействана от няколко основни фактора. Единият беше много отпреди войната – беше напечатана доста голямата маса пари в Европа. Войната допринесе още повече за това. Имаше и фактор, който е свързан с енергетиката и енергийните източници”, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента.

„Не трябва да стигаме до кризисни ситуации, а да знаем как да управляваме рисковете”, категоричен бе Любомир Каримански.

Запитан за това дали е възможно да има таван за основните хранителни продукти у нас, той отговори: „Важно е какви мерки ще предприеме правителството. Смятам, че цените не трябва да се управляват чрез декрети, а правителството да се намеси по начин, който пазарът може да поеме. Важно е да не деформираме пазарите, а да ги подпомогнем капиталово”.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички