Три К в битката за БНБ

Срокът за номинации изтича във вторник

Три К в битката за БНБ | StandartNews.com

Банките обичат тишината. Това е основното им правило, откакто съществуват. Но тишината около избора на нов шеф на БНБ започва да става оглушителна.

Срокът за номинации изтича във вторник, а "Продължаваме промяната" засега е без кандидат, след като стана ясно, че финансистът Илиян Михов е отказал номинация.

Три К са в битката за БНБ. Защо?

Засега единственият официален кандидат е на "Има такъв народ" - председателят на Бюджетната комисия  Любомир Каримански.

В същото време обаче неофициално се въртят още две имена. За поста от месеци се стяга подуправителят Калин Христов, зад когото се твърди, че стои "Демократична България".

А третото име е абсолютна изненада - Кристалина Георгиева. Шефката на Международния валутен фонд преди 13 години отказа на Борисов премиерския пост на България, но сега Кирил Петков си поставил задачата да я убеди да се върне начело на БНБ. Срещнал се с нея по време на Мюнхенската конференция, научи "Стандарт". Казал й, че целта му е да привлече българи от чужбина за ключовите постове в държавата.

Кристалина останала безкрайно изненадана от предложението му предвид огромните й ангажименти в МВФ. Наскоро тя обяви мащабна финансова програма на Фонда, която включва нова подкрепа за държавите, изпаднали в затруднения заради пандемията и кризата. Нещо повече - МВФ е и ключов източник за финансиране на Украйна.

Говори се, че през уикенда Георгиева ще е в България и тогава Петков ще се опита повторно да я убеждава. От Министерски съвет отказаха коментар по темата. Когато имаме кандидат за управител на БНБ ще го оповестим официално, заявиха за "Стандарт" от правителствената информационна служба.

По всичко личи, че въпреки амбицията на премиера да привнесе гуверньор от чужбина, битката за първи банкер на държавата ще се води между финансистите Каримански и Христов. Сегашният управител Димитър Радев досега не е заявил намерение да играе за втори мандат.

Изборът на гуверньор е изключително важен по три причини. Той трябва да довърши процедурата по влизането на България в еврозоната, да гарантира финансовата стабилност на страната ни в условията на война, пандемия и икономическа криза и да изпълнява стриктно програмата и приоритетите на Европейската централна банка.

Независимо, че ние следваме европейските банкови регулации, факт е, че кредитните ни институции все още отстъпват по дигитализация пред трезорите, примерно, в Естония или Хърватска.

Затова днес определящо за избора на гуверньор е не толкова политическата партия, която го излъчва, а безупречната му репутация и експертизата му. И Каримански, и Христов притежават необходимата експертност в българската банкова система. Плюс за Каримански е фактът, че има богат европейски опит и в Европейския банков орган в Париж, и в Европейския платежен съвет в Брюксел.

И двамата имат опит в държавното управление - Христов като финансов министър, Каримански като шеф на Бюджетната комисия вече в два парламента.

Според изискванията на управляващата коалиция обаче ключов за избора ще бъде един нов критерий - нравствените качества, което съответства на философията на партиите на промяната за пълна прозрачност при управлението и нулева корупция. В банковия сектор това означа човек, който не е свързан по никакъв начин с банковите кризи в миналото. Така Каримански записва втори плюс.

За България най-добрият вариант би бил кандидатите публично да обявят концепциите си. Но въпреки първоначалното намерение на управляващата коалиция да има реално състезание, мълчанието на "Продължаваме промяната" го поставя под въпрос. Още повече, че техен патент стана кандидатите да се огласяват в 59-ата минута.

Ако за политическите длъжности в кабинета това засега минава, за БНБ изглежда твърде рисковано. Развръзката предстои. Но отсега е ясно - този път обаче отлагане на избора няма да има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай