Наказват депутати за игра на криеница

Липса на кворум докара до две извънредни заседания

Наказват депутати за игра на криеница | StandartNews.com

Червени и хората на Бойко се дебнат в кулоарите

София. БСП и ГЕРБ се впуснаха в игра на "котка и мишка" преди началото на заседанието на Народното събрание в четвъртък. В крайна сметка обаче то така и не се състоя заради липса на кворум. След като "Атака" не влязоха в зала, ГЕРБ също решиха, че няма да се регистрират и електронната система отчете едва 107 депутати - 14 по-малко от нужните 121 за започване на работа.

След два неуспешни опита председателят на Народното събрание Михаил Миков нареди на квесторите да преброят колко депутати са в зала. Изненадващо обаче народни представители от БСП започнаха да излизат в кулоарите, за да не бъдат преброени. Което ядоса колегите им от ГЕРБ, които също напуснаха вкупом.

"Това бе капката, която преля чашата", заяви зам.-председателят на групата Красимир Велчев. Той обясни, че червените са напуснали залата, за да може кворумът да е нисък и за приемането на законите да са нужни по-малко гласове.

Миков пък заплаши с извънредни заседания заради проваления работен ден.

"Президентското вето и други закони има да се разглеждат, така че това ще наложи извънредни заседания. Имахме седем тази сесия, ще имаме още", обясни той. По думите му никой от "Атака" не го е информирал за причината за отсъствието. И припомни, че депутатите, които не са се регистрирали, ще бъдат глобени.

"Проблемът е по-скоро инцидентен и се надявам утре да нямаме този проблем", коментира и зам.-председателят Алиосман Имамов (ДПС). Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък припомни тезата си за тройната коалиция в парламента. "Видно е, че без "Атака" този парламент не съществува. С една дума те или трябва да обявят, че имат тройна коалиция, или трябва незабавно да разпуснат парламента, защото той не работи", допълни Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай