МВР дава "ушите" си на премиера

МВР дава "ушите" си на премиера | StandartNews.com

София. Радикалната реформа в сектора за сигурност, предприета от новия кабинет, раздели на части МВР и вече прехвърли в ДАНС Главната дирекция "Борба с организираната престъпност". Другата специална служба в министерството - СДОТО, пък ще се отдели в Държавна агенция "Технически операции"(ДАТО) към Министерския съвет.

Службата, известна като "очите и ушите на МВР", занапред ще изпълнява следните задачи: разработване и прилагане на специални разузнавателни средства; наблюдение, проникване, фотографиране, видеозаписване, звукозаписване, филмиране, белязване на предмети и изготвяне на психологичен анализ; проследяване на лица и обекти; контрол на получаването на информация чрез кабелни средства за комуникация; оперативно проучване на лица и обекти; проверка на пощи и лична кореспонденция. Директорът на ДАТО ще се избира от парламента, като депутатите ще назначават и ръководството на Бюрото за контрол на СРС, което ще наблюдава използването на шпионските технологии.

Според закона СРС се използват при предотвратяване и разкриване на тежки престъпления, когато необходимите данни не могат да бъдат събрани по друг начин. У нас обаче битува усещането за масово подслушване на населението и никоя официална статистика не може да разклати убеждението на редовите граждани, на които им се привиждат на всеки ъгъл "цецомобили" с насочени заплашително антенки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай