Много шум преди гласуването на новите министри

БСП обвини Караянчева, че крие премиера, Дариткова с декларация, че президентът подтиква към метеж

Много шум преди гласуването на новите министри | StandartNews.com

С шумен скандал тръгна заседанието на парламента, което трябва да гласува предложението за промени в състава на правителството. Точно в 9 ч. председателят на парламента Цвета Караянчева даде началото на заседанието, на което рокадите в кабинета са извънредна първа точка в дневния ред. Членовете на Министерския съвет също са там, но липсва премиерът.

Това разгневи опозицията от БСП, която няколко пъти настоя Караянчева да извика Бойко Борисов в залата, обвинявайки я, че го крие. Червените депутати бурно скандираха "Оставка", докато шефът на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова четеше декларация от трибуната, в която обвини президента Румен Радев, че подтиква протестиращите към гражданско неподчинение и погазване на законите.

"С вдигнат юмрук той призова за метеж и разпускане на Народното събрание. Призивите му подозрително съвпадат с тези на един олигарх от фейсбук. Член на стратегическия му съвет е задържан за спирането на метрото в София. Това е престъпление", каза тя. 

"Румен Радев показа, че парламентът е неудобна институция за него. Той системно демонстрира през целия си мандат незачитане на институцията", продължи Дариткова, която няколко пъти спираше речта си заради виковете на депутатите от БСП.

"Няма тема от обществен интерес, по която президентът да е насърчил диалог между институции, партии и организации. В условията на пандемия, вместо да приеме подадената от правителството ръка и да търси максимално съгласие за вземане на решение, той целенасочено и систематично разделяше обществото", заяви още Дариткова.

В крайна сметка вицепремиерът Томислав Дончев представи кандидатурите за нови министри в кабинета. Опозицията пък скандираше "Още", когато той изреждаше имената на подалите оставки членове на правителството. "Ако Дончев винаги ще идва вместо Борисов, направо да го гласуваме за премиер", подхвърляха от място червени народни избраници.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай