Министърът на туризма сложи бас за чадърите на плажа (ОБНОВЕНА)

Губим милиарди, защото не сме развили културния туризъм

Министърът на туризма сложи бас за чадърите на плажа (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Бас за чадърите на плажа сложи министърът на туризма Илин Димитров в ефира на бТВ. Попитан от Мария Цънцарова защо сянката на плажа в момента е 50 лв., а на едно място и 200 лв., Димитров отговори, че цената е до 50 лв. и до 200 лв.

Ако цената на чадър и шезлонг е 200 лв., най-вероятно ще сте сама на плажа и ще се радвате на пълно спокойствие, каза с усмивка министърът на Цънцарова.

„Това са подвеждащи медийни публикации, защото цената е до 50 лв. и това е максимална цена. Това че на километража на колата ви пише 250 км в час, не значи, че ви е карате с 250. Вие карате според правилата на движение. Тук правилата се определят от пазара. Има много концесии, които дори нямат таван, но ние сложихме. Има максимум сложен на някои концесии, защото така се презастраховат наемателите, ако инфлацията скочи нагоре“, каза още министърът на туризма.

Илин Димитров каза, че цената на чадърите и шезлонгите на плажа ще е 10-15 лв. и поиска да се срещнат с Цънцарова отново, за да се види дали е прав. Той смята, че цени от 50 лв. за чадър и шезлонг за това лято са внушения.

Министър Димитров бе категоричен, че плажовете у нас не са най-скъпите. Димитров се аргументира.

„Според договорите всяка година според инфлацията биват повишавана цената, която плащат наематели или концесионера. Тази година тя е по-висока, но след разговори с концесионерите стана ясно, че те ще се опитат да намерят буфери така че да предложат сходни цени на по-добро качество“, обясни той.

С 23% повече бяха туристите в България през този зимен сезон спрямо 2019 – 2020 година, каза още Илин Димитров.

Бюджетът на Министерството на туризма е 0,03 % от брутния вътрешен продукт. Туризмът допринася за държавния бюджет директно 7% и индиректно – между два и три пъти повече. За съжаление сме крайно недофинансирани и нашият бюджет е 28 млн. лева, каза Димитров. Според него парите за Министерството на туризма трябва да се увеличават стъпаловидно.

Илин Димитров определи като „победа“ това, че в проектобюджета на държавата, представен преди дни от служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на финансите Росица Велкова, остава ДДС ставката от 9% за ресторантьорите.

По данни на Националната агенция за приходите тази мярка изсветли сектора. Фирмите, които се занимават с ресторантьорство, са декларирали два пъти повече печалби и ще платят два пъти повече данъци. Тази мярка помага и за устойчивото развитие на сектора, допълни министърът на туризма.

Според него страната ни губи милиарди всяка година от това, че в миналото не са добре развивани културният и балнео и СПА туризмът.

В годините назад се е инвестирало основно по морето. Както виждате, сезонът става все по-къс. В момента разработваме дигитална карта с министерствата на земеделието и на културата, в която трябва всеки един обект да бъде картиран, всяка една забележителност да присъства и да може туристите да си купуват билети онлайн, да гледат 3D визуализация и да има 3D екскурзовод, който да дава информация на различни езици, обясни още служебният министър на туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай