Менда Стоянова: КТБ не е била банка, а пирамида

Менда Стоянова: КТБ не е била банка, а пирамида | StandartNews.com

"По казуса КТБ на първо място е виновен собственикът на банката. На второ място е БНБ и надзора на банката, които допуснаха това. Скоро ще излезе одитът и ще се види, че това не е било банка, а пирамида". Това заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова пред бТВ.

Преизбрахме Искров за втори мандат защото натежаха аргументите да не се създава нестабилност в банковата ни система, натежаха и аргументите че Европейската централна банка даде референции за него, каза още Стоянова.

Вчера на бюджетна комисия ние приехме законопроекта за разкриване на банковата тайна на банките в несъстоятелност. Смятам, че тази седмица ще го приемем и в зала, уточни председателят на бюджетната комисия.

"БНБ е отворена институция и всеки от кандидатите за гуверньор може да отиде там да се информират, ако наистина искат да станат управители", коментира Стоянова информациите, че кандидатът, издигнат от ГЕРБ, Димитър Радев се е срещал с Искров в сградата на БНБ. Стоянова увери, че Радев не е политическо назначение. "Той е бил зам.-министър по времето на 6 правителства и не е бил зависим", каза Стоянова и добави, че след това той е работил в МВФ. Искров беше политик и след това избран за управител на БНБ, сега кандидатите не са политици, каза тя.

Шефът на БНБ взима по-малко от някои шефове на големи банки, увери Стоянова и подчерта, че законът не й разрешава да огласи заплатата на гуверньора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай