Четвъртък,

Менда Стоянова: Думата "национализация" е манипулация

От: Администратор -
3692
Менда Стоянова: Думата "национализация" е манипулация
A
A
A

София. „Думата „национализация" е спекулация. Ние даваме възможност на всеки един осигурен в достатъчно дълъг срок да прецени къде и по какъв начин да се осигурява", каза по Нова ТВ председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Според нея готвените промени в пенсионната система не са промяна на модела. Стоянова бе поканена да аргументира предложенията за промяна във втория осигурителен стълб, които трябва да бъдат гледани днес в парламента на второ четене. Опонира й Мария Капон от Единната народна партия, според която преливането на частните пенсионни фондове в НОИ е конфискация и национализация.

„Този плач на така наречените експерти или на десни политици, които казват: „Ние, дами и господа, сме по-умни от вас и сме измислили модел, с който да се осигурявате в този частен пенсионен фонд, защото Вие нямате капацитет да решите къде да изпратите парите си" - това не е вярно", категорична бе Менда Стоянова.

„Промените засягат всички хора, родени след 1959 г., които в момента внасят 12,8% от своя осигурителен доход към НОИ и 5% към частен осигурителен фонд, който те са избрали. В случаите, в които не са избрали – а това са около 50% от всички, те служебно се разпределят към някой от частните пенсионни фондове. Ако хората не направят нищо, те пак ще бъдат осигурени на две места. Това трябва да се случи от 1 януари, 2015 година до последния ден, в който ще се пенсионират. Възможно е дори година, дори ден преди пенсия да си прехвърлиш личната партида в НОИ, ако виждаш, че иначе по модела с две пенсии ще вземаш по-малка пенсия", обясни тя, но не призна, че би се създал проблем за солидарната система, ако всички граждани изчислят, че пенсията им само от НОИ ще е по-ниска и преместят партидите си в частен фонд ден преди пенсионирането си.

„Пенсиите в държавното осигуряване се изчислява по формула, но ако имате партида и в частен фонд, тя ще бъде намалена с около 28%, за да бъде компенсирано от втория стълб. Допълващата пенсия би могла да бъде по-малка от това, което ще получите в НОИ, ако има период в който не се осигурявате, например по майчинство или безработица. Докато в държавното осигуряване това се признава за стаж и не се изважда като време при определяне на пенсията", разясни Стоянова сегашния модел.

Капон: Национализацията е по-добрият вариант

По думите на Мария Капон това "не е пенсионна реформа, а се нарича сриване и разруха на пенсионния модел, който имаме". „Ако в солидарния фонд има дефицит, което е видно, някой трябва да каже защо е необходимо да влязат пари там. Другото, което трябва да се каже, е има ли проблем с пенсионните фондове?", каза тя.

Според нея реалния мотив е липсата на пари в държавата, но иска да го чуе от управляващите. „Първата голяма атака срещу пенсионните фондове дойде от Дянков. Целта беше да пълни хазната", обясни тя.

„Национализацията на фондовете е по-добрият вариант, защото дайте си сметка какво ще се случи на капиталовия пазар. Ще има и много тежки последствия и за тези, които ще останат в частите фондове", аргументира се Мария Капон.

„Пари има и държавата е длъжна да си намали разходите. Ако няма пари да каже, а не да взима парите на хората. Най-важното е да се разбере какви са реалните мотиви", категорична беше тя.

мария Капон изрази надежда президентът да наложи вето на този закон.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички