Менда: Общините да дават безплатно партийни офиси

Менда Стоянова уточни, че законодателни промени ще бъдат направени по отношение на отвореното финансиране

Менда: Общините да дават безплатно партийни офиси | StandartNews.com

ГЕРБ ще изготвят предложение общините и държавата, които предоставят помещения за политическите партии, да ги отдават безвъзмездно, съобщи днес пред репортери в парламента председателят на комисията по бюджет и финанси и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова. Поводът за изявлението пред медиите е провелата се по-рано днес среща с представители на парламентарната група на ДПС.

„Това означава, че партиите ще имат възможност да имат офиси, без да заплащат за тях, ще имат субсидия от един лев, с която ще могат да поемат разходите за административния персонал. Колкото до другите им разходи - ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори - физически и юридически лица", каза Менда Стоянова.

Иначе ГЕРБ са съгласни с предложението на ДПС за отворено финансиране на политическите партии, но остават твърдо зад предложението си за субсидия от един лев.

Менда Стоянова обясни, че предложението на ДПС, което вече е внесено между първо и второ четене за промени в Закона за държавния бюджет, е за нула лева финансиране от държавата и възможност партиите да се финансират от други източници - дарения от физически и юридически лица. "Говорихме с тях, но ние оставаме на нашата позиция, считаме че един лев или това, което ние сме внесли, е това, което ще защитаваме в зала", обясни Стоянова.

Менда Стоянова уточни, че законодателни промени ще бъдат направени по отношение на отвореното финансиране. "Един лев е наистина ниска субсидия и няма как партиите да бъдат едновременно с това ограничени да получават каквито и да било дарения, както е в момента", каза тя.

По думите на Стоянова американският модел на финансиране изисква да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларациите за произход и качване на въпросните декларации в регистър на Сметната палата.

На въпрос дали обмислят да бъде въведен таван за даренията, Стоянова коментира: "Не виждам причина да има таван на средствата." Менда Стоянова изтъкна като аргумент попълването на декларациите за произхода на средствата пред Сметната палата.  Като цяло предложението за отворено финансиране на партиите и възможността за получаване на дарения тя определи като "стъпка към изсветляването на партиите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай