Менда: Българите са бедни, ама купуват по 2-3 стари коли

При таван само за далечните роднини "Гражданска отговорност" нямало да скочи

Менда: Българите са бедни, ама купуват по 2-3 стари коли | StandartNews.com

Бедните българи купуват по 2-3 стари коли на семейство, а след това искат по-ниски данъци и застраховки. Тази теза разви шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова по повод недоволството от по-високите налози за старите автомобили, които бяха блокирани от вето на президента.  „Президентът Радев не взема решения и не носи отговорност и може да си говори каквото си иска, така че рейтингът му да се повишава. Данъкът за старите коли не се повишава въобще, а вътре се прави разпределение и се увеличава тежестта върху автомобилите, които замърсяват околната среда. Българинът купува стари коли. Той е беден, но купува по 2-3 коли на семейство и след това се бори за ниска стойност на застраховката и данъка. Като народ трябва да изберем искаме ли да живеем в по-чиста среда, или ще продължим да тровим нас и децата си. Днес имаме протест срещу въвеждането на екологичната компонента за автомобилите, а само след няколко седмици вероятно ще имаме протест срещу лошия въздух“, заяви Стоянова пред БНР. Според нея на двата типа протести трябва да има различни хора, но всъщност са едни и същи. „Мисля, че има професионални протестиращи и ако се разгледат видеозаписите, те ще се видят на почти всички протести за какво ли не“, убедена е Стоянова.

Според нея предложението й за таван от 5000 лева на неимуществените обезщетения за по-далечни роднини на загинали в катастрофи и без ограничение за най-близките няма да оскъпи  застраховката „Гражданска отговорност“. Стоянова обяви за фалшиви новини предупрежденията на застрахователите, че задължителната застраховка за шофьорите може да удари хиляда лева.
„Ако остане таванът за далечните роднини, и това се случи за всички нововъзникнали претенции, макар и по стари дела, това би струвало 50 милиона лева, което застрахователните компании могат да поемат и в рамките на сегашния размер на гражданската отговорност. Не би трябвало това да рефлектира в повишение на цената на застраховката“, заяви депутатката. 

Тя уточни, че най-близкия кръг роднини, като съпрузи, деца и родители, и до момента получават средно по около 100 000 лева заради смъртта на свой близък на пътя. „Цената (на застраховката) би се увеличила ако няма таван и за нововъзникналите претенции също бъдат със среден размер 100 000“, уточни Менда Стоянова. 

Тя изтъкна, че само за 3 месеца от решението на ВКС има 300 заявления за претенции на около 850 човека с обща стойност 100 милиона лева. Наред с това адвокати обикалят близки и далечни роднини, с цел да ги привлекат към дела за обезщетения, каза още Стоянова. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай