Мексиканска вълна от блокади (ОБЗОР)

Голф пробва да се вреже в протеста в София, "Хемус" и "Тракия" затворени

Мексиканска вълна от блокади (ОБЗОР) | StandartNews.com

Леденият вятър не спря протестиращите. Въпреки оставката на вицепремиера Валери Симеонов,  хиляди българи и днес излязоха по магистрали, улици и площади, за да протестират срещу скъпите горива и социалното неравенство в страната. Митингите и шествията изразяваха и подкрепата си за майките на деца с увреждания.

Мексиканската вълна от блокади започна преди обяд от Лом, мина през столицата и всички областни градове, за да парализира към 16 ч. Бургас.

Хората от Берковица и Връшец блокираха за час по обяд пътя Монтана-София през прохода Петрохан. Те издигнаха лозунги: "Спрете социалното убийство на българина", "Смяна на системата", "Не на поскъпването на живота", "Искаме европейски доходи".

Протестиращи шуменци пък блокираха магистрала "Хемус" при пътен възел "Белокопитово". Те искаха по-добър живот, намаляване на броя на депутатите и минимална заплата от 750 евро.
Хората затвориха пътните платна и в двете посоки. Осигурен бе коридор само за спешни случаи. Образувалата се колоната от чакащи тирове бе километрична.

Сливен поднови искането си от събота вечер за незабавна оставка на местния депутат от НФСБ Петър Петров. След лидера си Валери Симеонов и Петров обиди децата с увреждания като заяви, че те трябва да бъдат настанени в домове, а родителите им да ги виждат веднъж седмично. По-късно Петров се поправи, че имал предвид специализирани центрове. Но думите му още повече разгневиха хората.
Протестиращите от Сливен и Ямбол затвориха днес международния път към ГКПП "Лесово“ в района на село Тенево. Част от ямболските автомобили се отправиха към магистрала "Тракия" и я затвориха.

Над 300 автомобила блокираха пътя за Гърция край Кърджали. Протестът започна от стадиона в областния град, премина по бул. "Беломорски" и се отправи по посока на кръстовището на спирка "Джебел", където за 20 минути хората слязоха от колите си и блокираха и двете платна на пътя за Гърция.

Протестно автошествие буквално парализира към 16 ч. Бургас. Стотиците автомобили, които по-рано днес блокираха магистрала "Тракия", се върнаха в града и затвориха основните булеварди. Жандармерията се опитваше безрезултатно да осигурява алтернативни маршрути, защото протестиращите веднага блокираха и тях.

Протестиращите от Плевен зареждаха по бензиностанциите за по 1 лев, след което направиха пешеходно шествие от централния площад в Плевен до театъра.

Близо 400 габровци с над 100 автомобила се събраха по обед пред спортната зала "Орловец", за да протестират срещу високите цени на горивата, поскъпването на живота и ниските доходи. Автошествието премина по централните градски улици под звуците на клаксони, насочи се към южните градски квартали и завърши пред общинската администрация, където участниците в автошествието обявиха, че протестите в града ще продължат и през следващата седмица.

В Русе протестът бе и срещу замърсяването на въздуха, повишаването на данъците, поскъпването на гражданската отговорност и увеличението на цените на храните. Недоволните се заканиха, че ако не бъдат чути, следващата неделя ще затворят пътя Русе-София.

"Всеки ден ще е така - до оставката!", скандираха протестиращите във Варна, които искат цялото правителство да си ходи. Протестното шествие в морската столица до общината, откъдето потегли пеша по варненските булеварди в 14 часа днес, съобщи Petel.bg. Варненци се зарекоха и утре в 18,30 ч. да са по площадите.

На другия край на България протестиращи блокираха пътя за Банско и Разлог. Жители на двата града се обединиха и точно по обяд затвориха пътя. Те дори се спречкаха с полицаите, но в крайна сметка успяха да блокират пътя и в двете посоки – както към Банско, така и към Симитли (съответно за София и Благоевград). През определен интервал от време протестиращи заставаха встрани от платното и пропускаха по около 20 автомобила, след което отново излизаха на пътя и спираха движението. Хората в Пиринско заявиха, че протестират срещу всички партии, управлявали страната след 10 ноември 1989 г.

 

В София протестът настоя за смяна на системата. Той започна с химна на България, а свещеник благослови началото на демонстрацията.
Тя се съсредоточи пред Народното събрание, където дрифгиращ голф изправи косите и на митингуващите, и на полицията. Колата мина в опасна близост до протестиращите като почти се вряза в първите им редици. След няколко кошмарни кръгчета колата зави и потегля по бул. „Цар Освободител“ в посока към президентството.  
СДВР пусна дори видео от дрифта на голфа, а по-късно съобщи, че шофьорът е арестуван.

Около 2000 полицаи бяха ангажирани с охраната на протестите в страната. 1000 от тях пазеха реда в София.  „МВР има сигнали за провокатори и е взело мерки. Там, където протестите са съгласувани, са обезпечени с охрана”, обясни вътрешният министър Младен Маринов. Той приветства всички граждани, които регламентирано са съгласували протестите си.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай