Манолова: КБ подкрепя проекта за нов Изборен кодекс

Манолова: КБ подкрепя проекта за нов Изборен кодекс | StandartNews.com

София. Коалиция за България подкрепя проекта за нов Изборен кодекс. Това каза председателят на Временната парламентарна комисия за изработване на кодекса Мая Манолова, която бе на представяне на становищата на отделните парламентарни групи по проекта.

„В проекта са отразени предложенията на: гражданските организации; препоръките на международните организации; мнението на организациите и институциите, ангажирани пряко с провеждане на изборите; отразени са и предложения на КБ от предишния парламент за осигуряване на честни избори", каза Манолова.

Парламентарната група на Коалиция за България подкрепя пропорционална система с достатъчно ниска преференция, която да дава възможност за размествания в листите, обясни Манолова. И продължи с думите: „От Коалиция за България са против въвеждането на задължителна преференция, защото така превръщаме едно право на гражданите в задължение".

„Подкрепяме въвеждането на машинно гласуване. Отстояваме интегралната бюлетина и няма да се съгласим с връщането на отделните бюлетини. Отделните бюлетини ще върнат вакханалията в изборния процес", заяви Манолова. „Подкрепяме създаване на професионална изборна администрация и превръщане на ЦИК в независим държавен орган. Ние сме за това да се търси равнопоставеност на субектите в изборния процес. Това е отразено в редица предложения, отразени в проекта", каза още тя.

Във връзка с обвиненията на депутати от парламентарната група на ГЕРБ, че в проекта за нов Изборен кодекс няма нови промени, Манолова уточни, че над 90% от текстовете са променени. Тя обясни, че за първи път се въвежда преференциално гласуване за избори на народни представители. Освен това за първи път се залага идеята за създаване на професионална изборна администрация и освен това се въвежда машинно гласуване.

Манолова предлага немската изборна система, но все още не е успяла да убеди депутатите от парламентарната група на Коалиция за България.Те са за пропорционална система с преференциално гласуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай