Събота,

Махат пенсионерите от системата на МВР

От: Стандарт -
Махат пенсионерите от системата на МВР
A
A
A

Разчистване на системата на МВР от служители на пенсионна възраст. Тази идея обедини преговарящите от "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Над 5 часа те дебатираха по темата "Вътрешна сигурност".  Всички се съгласиха, че е време за нова структура на МВР и за повече контрол над службите. Като първа стъпка предстои анализ на системата на МВР от синдикати, външни специалисти, Министерството на финансите и по един представител от всяка от преговарящите партии. След анализа ще стане факт нова структура, както и нов закон за МВР, пише "Марица".

Преговорите засегнаха въпроса за отделяне на административните услуги като издаване на документи и регистрация на автомобили. Това обаче засега остава само идея. Всички се обединиха около твърдението, че трябва да се упражнява стриктен контрол върху информацията в службите за сигурност. 

Ще се направи и нова полицейска карта за присъствието на униформените в малките населени места. Николай Радулов от "Има такъв народ предложи, а останалите приеха да има видеонаблюдение, паник бутони, дори сензори за шум, заради нарушаването на спокойствието на хората през нощта. В точките на съгласие бяха записани и други стари идеи, които се обсъждат отдавна като представителите на местната власт.

Съпредседателят на ПП и бивш служебен министър на финансите Асен Василев изнесе данни, че в МВР работят около 7000 пенсионирани служители. Атанас Атанасов от "Демократична България" изтъкна, че системата на МВР е задръстена и не позволява на младите служители да израстват кариерно и това става само с връзки. Николай Радулов от ИТН допълни, че голяма част от ръководителите на структурите в МВР са парашутисти.

Дискусията бе открита от БСП, които отново поставиха въпроса за връщане на кварталния, както и за засилено присъствие на жандармерия в малките населени места. Сред предложенията бе създаване на отделна държавна агенция за киберсигурността или такова звено в ГДБОП. Бившият секретар на МВР Николай Радулов, който сега е част от ИТН, обаче се изказа доста критично. Радулов коментира, че през последните години единствената работа по тази линия била да сваля сайта на "Читанка" от интернет, "за да не могат българите в чужбина да четат на български". Асен Василев акцентира и върху друг сериозен проблем – защитата на информацията. Според него това е една от причините България все още да не е приета в Шенгенското пространство.

Преговарящите се обединиха още около това да се работи повече с жертвите на домашно насилие, за намаляване на дрогираните и контрол над рецидивистите. 

Част от останалите точки, по които се обединиха преговарящите, са за обучение на кадрите в МВР по криминалистика и криминология в чужбина, изграждане на качествена база за съхранение на доказателствата, подобряване на взаимодействието с чуждите партньорски служби заради мигрантската криза, нови технологии за охрана на границата, система за професионално обучение и образование на служителите от сектора на сигурността, пълен функционален анализ на ДАНС, пълна прозрачност на обществените поръчки, службите за сигурност да се отчитат редовно в ресорните парламентарни комисии, промени в закона за СРС-ата и ограничаване органите, които могат да заявяват прилагането им и други. 

"Трябва да се направи анализ на структурите на МВР в рамките на 3 до 6 месеца. Има много дублиращи функции. МВР е с най-голям бюджет в сравнение с други институции. След анализа трябва да се изработи нов закон за МВР. Сега не оправдава очакванията от гражданите и служителите", каза Иван Иванов от БСП. Той настоява битовата престъпност да бъде ограничена до 35 престъпления на 10 хиляди души. Според него е нужно превенция за намаляване на кражбите с 20%, намаляване на престъпленията, извършени от малцинствени групи и намаляване на наркоманиите с 50% до 2025 г.

Тодор Байчев от БСП пък препоръча областните дирекции на полицията да се намалят.  "В Чехия са 14, при нас са 28, но качеството на услугата "сигурност" не е същата. Средствата се разпиляват, местни олигарси влизат във връзка с тях и има шуробаджанащина", каза Байчев.

"МВР и службите бяха инфилтрирани с хора, които са свързани с престъпни групировки и това трябва да се прекрати", каза Николай Радулов от ИТН. Според него трябва да има ревизия в МВР за период от 10 години назад. 

"Обучението на кадри е проблем. Академията на МВР е с ранг на областна дирекция. Заплащането е ниско, преподавателите не са на ниво. ДАНС упорито отказват да има структура, която да се занимава с обучението на техните служители. Предлагам Академията да не е само за МВР, а за целия сектор "Сигурност", каза още Николай Радулов. Той настоява и за оптимизация на структурите. "Престъпните организации се развиват хоризонтално, а структурите на МВР са вертикални. Няма къде да се срещнат. Вместо да се намаляват управленските нива, те се увеличават. Информацията пътува дълго от най-ниските към най-високите нива", каза още той. 

Колегата му от "Има такъв народ" Антон Михайлов пък предложи засилване на контрола върху секторите в икономиката, където има престъпни пари и координация между органите, които се занимават с пране на пари. "Нужно е обособяване на сектори в икономиката, където не трябва да има офшорни компании със скрита собственост. Нека бизнесът бъде съюзник в борбата с пране на пари. НАП може да направи анализ на секторите с концентрация на лица, които не могат да обяснят приходите и разходите си", каза той. 

"Основен дестабилизиращ фактор у нас е корупцията. Тя доведе до сътресение на политическата система и е заплаха за демокрацията. Корупцията се покровителства от държавата. Купуването на гласове се превърна в устойчив бизнес. Ще трябват много усилия, за да се ограничи този криминален бизнес. Парите от корупция се използват за купуване на политическо влияние", посочи Атанас Атанасов от "Демократична България". Според него на възлови позиции в институциите са инсталирани послушни хора и тази практика трябва да се прекрати. "Трябва да се засили парламентарният контрол върху службите. Не може да идват техни представители в Народното събрание и да казват, че не могат да споделят информация", каза Атанасов.

Според него трябва да се ограничи кръгът на органите, които могат да заявяват специални разузнавателни средства. "Сега могат КПКОНПИ и прокуратурата, което е абсурд. Злоупотребява се и няма контрол", подчерта той. Според Калоян Янков от ДБ трябва да се промени специалният административен статут на МВР, а дейности като издаване на лични документи, регистрация на МПС, пожарна да не са в МВР и да се обособят в отделни административни структури.

От БСП настояват за повече самостоятелност на разследващите полицаи, а прокуратурата да осъществява контрол върху актовете им, а не върху действията на юристите в МВР, които събират доказателства. Освен това следователите, които сега са на подчинение на прокуратурата, трябва да имат повече правомощия. "Пропускавме факта, че нямаме общ закон за националната сигурност, който да дава отделни понятия и насоки за новите предизвикателства. Заплахите са все по-съвременни и реалистични и сме неадекватни да говорим за тях", каза Виктория Василева от ИТН.

 

 

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички