Лидерът на СДС проговори за ротацията. Кои министри си отиват?

Той смята, че Асен Василев би могъл да бъде вицепремиер след ротацията

Лидерът на СДС проговори за ротацията. Кои министри си отиват? | StandartNews.com

Лидерът на СДС Румен Христов коментира пред бТВ предстоящата ротация в правителството, като обяви, че категорично ще има смяна на министри и то немалко. В същото време Христов отказа да назове каквито и да е имена.

Смените при ротацията не са самоцелни, а за да се подобри работата на правителството. Ротацията ще приключи нормално, а преди това ще има дискусии, съгласие и несъгласие, бяха думите на лидера на СДС.

Румен Христов не очаква големи драми с ротацията, която щяла да мине безболезнено. Той смята, че Асен Василев би могъл да бъде вицепремиер след ротацията, а цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС ще го подкрепи.

Христов обясни, че лично той като лидер на СДС няма да участва в обсъждането на ротацията в правителството, която ще се проведе в по-тесен кръг - между лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, съпредседателя на ПП-ДБ и бивш премиер Кирил Петков и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Всички те имат положителна роля за промените в Конституцията и без тях промените в Основния закон нямало как да се случат, посочи Христов.

Решенията как ще се извърши ротацията обаче ще се вземат в по-широк кръг.

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков и министърът на транспорта Георги Гвоздейков работят добре, открехна все пак малко вратата за оценка Христов, но отказа да разкрие кои министри в изпълнителната власт не работят добре. Той обаче посочи, че в кабинета има министри анонимници. България има нужда от редовно правителство, което е много по-добро от едно служебно правителство, подчерта Румен Христов.

"Има нужда от промени в отделни сфери, но това не означава, че ако има договорено споразумение преди 9 месеца, то не може да бъде променено, а напротив", коментира лидерът на СДС. Неговото мнение е, че може би е добре да има политически фигури в следващия ротационен кабинет през март месец, начело с Мария Габриел, която понастоящем е вицепремиер и външен министър.

Той изтъкна още, че промените в ротацията ще бъдат обсъдени с ДПС.

Румен Христов уточни още, че за попълване състава на Конституционния съд се спрягат имената на Радомир Чолаков, Екатерина Захариева и Десислава Атанасова. "Госпожа Десислава Атанасова би била добър конституционен съдия, но ще ми липсва като шеф на парламентарната група", каза той.

За разпределението на регулаторите Христов настоя да се подпише споразумение между управляващото мнозинство. Той все пак призна, че могат да бъдат дадени регулатори на ДПС.

ДПС и по отношение на бюджета, и за помощта за Украйна, и за Шенген, и по законите за Плана за възстановяване и устойчивост заемат активна роля, отчете Румен Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 3 месеца

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството--- https://e.vg/clean

Откажи