Лена проговори. Кой ще е новият премиер?

Иска мандатът да е в ДБ или в БСП

Лена проговори. Кой ще е новият премиер? | StandartNews.com

Ще има ли кабинет и кой ще бъде новият премиер? Позицията си по най-горещите въпроси в държавата даде началникът на политическия кабинет на правителството на Кирил Петков Лена Бориславова за Нова тв.

Предстои да видим как ще се развият преговорите за кабинет. За нас е важно да положим всички усилия. Разчитаме партията, която получи мандата, ако е ДБ или БСП, да направи всичко възможно и ще им помогнем, стига да не се престъпват принципите и политиките, зад които стоим, каза Бориславова.

"От ПП показахме, че за нас постовете не са водещо нещо. Кирил Петков преотстъпи мястото си на Василев, когато имаше обществено мнение, че това е по-добрият вариант. Опитваме да сме диалогични", допълни тя.

"Ще изчакаме да видим как ще протекат преговорите и чак тогава ще говорим за имена", уточни Бориславова.

По темата избори или ново правителство тя каза: "Положихме огромни усилия за съставяне на кабинет. Никой не може да оспори колко усилия бяха положени в тази посока. Премиерът говори с много депутати. Фактът, че не успяхме, въпреки отстъпките, говори, че ще е ужасно трудно на новия мандатоносител да успее да сглоби работеща коалиция", каза Бориславова.

Подобно на колегите си от ПП Андрей Гюров и Венко Сабрутев и тя нападна ИТН. Трябва ясно да си дадем сметка какво седи зад този политически проект. Видяхме, че единственото системно нещо при тях, е че са икономически проект, създаден да даде работа на група сценаристи. Те подведоха голямо количество хора, че не икономическото е на първо място, а борбата срещу корупцията. Обаче се оказа, че въобще това не се преследва като цел", обяви Бориславова.

На въпрос Никола Минчев обсъждан ли е за евентуален премиер, Бориславова отвърна: "На този етап категорично не. Сега обсъждаме политики, после ще обсъждаме имена. Иначе Минчев го познавам. Той доказа, че има качества. За отрицателен период от време стана председател на НС за пример. Доказа, че младите лица в политиката могат да са пример".

"Когато казах, че ще имаме газ на много по-ниски цени, ставаше дума за азерския газ. Това обаче покрива само 1/3 от нуждите ни", уточни Бориславова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай