Кючюк:Да възстановим доверието със С.Македония

Важна визита на постояннния ни докладчик на ЕП за Северна Македония

Кючюк:Да възстановим доверието със С.Македония | StandartNews.com

Илхан Кючюк, който е постоянен докладчик на ЕП за Северна Македония е на работно посещение в Скопие. Във фокуса на разговорите между двете страни бяха реформите на страната, както и възобновяване на доверието и добросъседските отношения с България.

„Добросъседските отношения са важна част от всяка рамка за преговори, а за изграждането им за бъдещите поколения е необходимо да се възстанови взаимното доверие между страните.”, заяви Кючюк по време на съвместна пресконференция с външния министър Буяр Османи.

По време на изявлението си пред македонските медии Кючюк призова за събаряне на стените между държавите, за да могат гражданите на Република Северна Македония и България да живеят в по-добър свят. Евродепутатът е категоричен, че двустранните въпроси трябва да се решават в двустранен формат, политиците имат отговорността за политически решения, а историята да се остави на историците.

Присъединяването на Република Северна Македония към ЕС е от стратегически интерес не само за нея, но и за България и затова има нужда от диалог, искрени отношения и връщане към договора от 2017 г.. Постижения като членството в НАТО и ЕС изискват наднационален консенсус и всеки трябва да има своя роля - гражданите трябва да изискват повече от политиците, както и конструктивност от опозицията. Реформите, които са важна част от правителствената програма, трябва да продължат по целия път, тъй като ЕС изисква дълбоки реформи.”, подчерта евродепутатът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай