Кунева очаква ГЕРБ да подкрепи новия вариант на антикорупционния закон

Кунева очаква ГЕРБ да подкрепи новия вариант на антикорупционния закон | StandartNews.com

Шенген трябва се укрепи, каза още вицепремиерът 

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви в ефира на бТВ, че очаква ГЕРБ да подкрепи новия вариант на антикорупционния закон. През септември парламентът отхвърли на първо четене проектозакона за борба с корупцията, предложен от Кунева. Основните критика към него бяха предвидените проверки на политици и висши чиновници по анонимни сигнали.

"Гласуването на антикорупционният закон ще покаже има ли политическо желание да се отговори на очакванията на обществото да знае имуществото на хората на високи властови позиции", посочи още вицепремиерът, цитиран от пресцентъра на ДБГ.

По думите й антикорупционният закон ще бъде много ефективен инструмент за планирани проверки и залавянето на случаи като Бисеров на много по-ранен етап. Кметовете също са част от обхвата на закона – 200 хил. лева за джип на кмет изискват проверка, каза още тя, визирайки току-що станалия известен случай на български кмет на малко населено място, празнуващ шумно придобиването на новия си джип. Разбира се той може да има парите си от наследство или от продажба на имоти и земи, но това изисква проверка. Всички на такива позиция трябва да знаят, че са отговорни пред закона, каза още тя.

По повод първото гласуване на закона Кунева напомни, че ГЕРБ и РБ гласуваха единодушно в зала преди 3 месеца. Това не е моят закон, а е законът на МС и той е с подписа на г-н Борисов. Още тогава му казах, че може да разчита на мен за това да изработим закон, който ще издържи всякакви проверки, особено сега, когато мисията на ЕК идва у нас за поредния мониторингов доклад по Механизма за сътрудничество и оценка, каза Кунева.

Вицепремиерът посочи още, че в новите текстове ще има достатъчно гаранции за неподписаните сигнали - да не се задвижва напразно държавната машина и да са съпроводени с достатъчно факти. Това ще облекчи и административното разследване и ще даде възможност за наказателно преследване, ако това се налага. Искаме ли да знаем навреме имуществото на хората на високи властови позиции и на тези, работещи под голям корупционен риск, попита риторично тя. Ако искаме, законът трябва да мине. Ако не, значи няма да отговорим политически на желанията на хората, защото законът има силна обществена подкрепа, каза тя.

По случая „Бисеров" Кунева коментира, че освен критиките към институциите, трябва да се отчете и добрата работа. Няколко институции си свършиха работата качествено - Сметната палата, които реагираха, че Бисеров не е декларирал имущество и Комисията а отнемане на незаконно придобитото имущество. За 2 години комисията отне имущество за 26 милиона лева, припомни тя.

По отношение на скандала със записите на съдиите, Кунева изтъкна необходимостта от укрепване на институциите. Няма да коментирам изявления, докато не се докаже произходът на записите. Институциите да си свършат работата, заключи тя.

"В момента положението с Шенген в ЕС има два варианта – или да се укрепи, или да изчезне. Аз съм за укрепване, за да няма тежки политически и икономически последствия", каза Кунева. Тя беше категорична, че Фронтекс трябва да се засили в посока обща охрана на границите. ЕС има обща валута, общо законодателство, следващата стъпка е обща охрана на границите – това ще засили сигурността в Европа, посочи тя.

Кунева изрази съжаление, че в началото на 2015г, България не е била достатъчно активна за влизане в Шенген. "Тръгнахме с по-малко самочувствие и с по-малко координирани усилия с Румъния", каза още тя.

На въпрос за бежанската криза, Кунева цитира изявлението на холандския външен министър, че трябва да се спрат бежанците, ако не искаме Европа да последва пътя на разпада на Римската империя. Това изказване е крайно, но ние трябва да положим максимални усилия и Европа ясно да каже какъв е лимитът й за прием на мигранти, каза Кунева и допълни, че споразумението между ЕС и Турция е стъпка в правилната посока за решаване на кризата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай