Сряда,

Кунева: Да приложим примера на Румъния за борба с корупцията

От: Администратор -
16164
Кунева: Да приложим примера на Румъния за борба с корупцията
A
A
A

София. „Ако България иска да се справи с корупцията, примерът на Румъния може да бъде приложен. Има възможности страната ни да създаде аналогични на румънските структури за борба с корупцията, със сходни правомощия". Това заяви заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева. Днес тя се срещна с прокурор Лаура Кьовеси, ръководител на румънската Национална дирекция по антикорупция (НДА) и Хория Джорджеску, председател на Националната агенция за интегритет (НАИ), съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Очевидно е, че в северната ни съседка Механизмът по сътрудничество и оценка дава резултати и България може да почерпи опит от добрите практики, обясни Кунева. Структурите, които трябва да се преборят с корупцията по високите етажи на властта, трябва да са независими и да не бъдат обект на политически натиск, добави тя.

Административният капацитет, разследването на сигнали за злоупотреби и проверките за необяснимо забогатяване на държавни служители, ще са ключови за борбата с корупцията, каза още Кунева.

Националната дирекция по антикорупция на Румъния е органът, който по същество има функции на специализирана прокуратура за борба с корупцията, а Националната агенция по интегритет е органът, който следи имущественото състояние на лицата, заемащи държавна длъжност, акумулира сигнали и определя обхвата на риска от корупция, посочиха от МС.

Двамата председатели са представили подробна информация за функционирането и правомощията на ведомствата си. Отбелязано е било също, че те работят с малък брой добре подготвени кадри и подкрепа от Европейската комисия, Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, става ясно от срещата.

Другата седмица двустранните срещи по проучване и прилагане на румънския опит в борбата с корупцията през двата специализирани органа продължават с посещението на правосъдния министър Христо Иванов, отбелязват от пресцентъра на Министерски съвет.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички