Култово! Кого повикаха да оглави парламента

Експерт каза твърде интересно име

Култово! Кого повикаха да оглави парламента | StandartNews.com

"Наблюдаваме абсолютно безпрецедентна ситуация. НС започва своята работа с много сложен възел. Вижда се, че един абсолютно стандартен въпрос, какъвто принципно е изборът на председател на парламента, се заплита сложно. Това, от своя страна, е показателно и онагледява големите пропасти, които партиите са изкопали помежду си."

Това каза доц. Александър Христов пред Факти.бг.

"Политиците казват, „.. те са ни избрали с нашите програми и обещания и ние сме длъжни да ги защитим“. Това е измъкване, но до някаква степен е приемливо за хората. Проблемът е, че ще мине някакво време. Сега страстите са нажежени. Но какво ни чака? Ще мине една тежка зима, апатията у хората към политическия живот ще се увеличи и пролетта или края на зимата, когато ще има нови избори, може тази апатия да избие в нещо по-неприятно – ниска избирателна активност или ръст при маргиналните формации.

В една такава ситуация не знаем как ще процедират партиите. Дали ще се намери консенсусна фигура? Ще видим. Негласната договорка е, че най-голямата политическа сила излъчва председателя. След като около това не могат да се разберат, разговорите впоследствие ще станат по-трудни. Можем да очакваме развръзка, ако се излъчи възможно най-средно аритметичната политическа фигура от депутатите в момента. Изключвам хората от „Възраждане“ и по-малки политически формации да излъчат такава фигура. Компромисът обаче трябва да дойде отвътре. И Чингис хан да дойде в парламента, няма да усмири страстите", каза още доц.Христов;.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай