Крум Зарков: Дойде времето на младите в БСП

Соцпартията трябва да бъде спасена от маргинализация

Крум Зарков: Дойде времето на младите в БСП | StandartNews.com

 

  • Две са първостепенните задачи на управлението - изкореняване на корупцията и на бедността
  • Соцпартията трябва да бъде спасена от маргинализация
  • Призвани сме да бъдем структуроопределяща политическа сила. Това трябва да покажем на местните избори
  • Двусмисленото отношение на Нинова към кандидатурата на президента Радев разколеба дори най-верните ни поддръжници
  • Срещам изключително силна подкрепа от всички нива, особено от младите в БСП
  • Важният ми разговор в момента е със социалистите, не с Корнелия
  • Четвърта политическа сила и председател, който не е премиер, а заместник, са много тежки показатели, казва народният представител от БСП Крум Зарков в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Зарков, досега всяко участие на БСП във властта през последните 30 години е успявало да консолидира партията. Днес обаче то сякаш я разделя - изключване на знакови фигури като Кирил Добрев, уволнение на Велислава Дърева от "Дума", задълбочаване на разделителните линии. Защо се случва това?

- Успешното представяне на БСП в управлението е много важно. То ще означава, че цялото правителство и мнозинство са осъзнали необходимостта от качествена социална политика, преодоляване на драстичните неравенства в доходите и защита на трудещите се. Отговорност за това носят предимно пряко ангажираните във властта социалисти, на първо място нашите министри. Но нека разделим въпроса за участието на БСП във властта и състоянието на БСП като основна политически сила в страната и най-важен носител на лявата идея. Партията ни се нуждае от изключително усилие, за да възстанови позиции след катастрофалните резултати от миналата година. Тя трябва да се консолидира, да се върне към лявата си същност и поведение, да обърне внимание на своите структури, да привлече хора в млада и активна възраст, да подготви ключовите за оцеляването ни местни избори. Такъв амбициозен дневен ред не може да се изпълни между две министерски задачи или с назначение на някой съветник. Изисква пълно и тотално посвещаване. Не става и с изключвания, още по-малко с гонение на авторитетни журналисти. Няма как да събираш когато изваждаш, нито да умножаваш докато делиш.

- Има ли страх от инакомислие в БСП?

- Страх от различно мнение и критика може да изпитва само този, който не може да защити своята позиция. Не знам дали в ръководството изпитват страх, за това трябва да питате тях, но определено демонстрират нетърпимост, която не е привична за БСП. И не е полезна.    

- Още кандидатирайки се за лидер на БСП, разделихте темите за участието на соцпартията във властта и състоянието на Столетницата. Заговорихте за "битката за БСП и за лявото". От какво трябва да бъде спасена БСП?

- На първо място от маргинализация. Четвърта политическа сила, след ДПС, и председател, който не е премиер, а заместник, са много тежки показатели. Нужен ни е много по-значителен изборен резултат. Него трябва да вземем на местните избори през 2023 г. и така да покажем, че не сме просто пореден "балансьор", а това, което исторически сме призвани да бъдем - структуроопределяща политическа сила, сила, която показва посоката, сила, която фокусира очаквания и която понякога може да предизвиква несъгласия, но никога пренебрежение. Накратко, призвани сме да бъдем сила.

- Какво в отношенията в БСП ще промените, ако станете лидер?

- Членовете на партията - от тези в основните партийни организации до Националния съвет - трябва да имат възможността да участват в създаването на политика, а не да съучастват в пореден личностен сблъсък. Това много бързо ще се отрази както в качеството на решенията, така и в публичното поведение на всеки един от нас, а оттам и на обществения ни облик.

- Дойде ли времето на младите в БСП?

- Да. Очевидно такава е и общополитическата тенденция в страната. Това че младите в БСП са готови личи и от мъдростта на скорошната им политическа резолюция, в която подчертават своя дълг и уважение към предишните поколения дейци, членове и симпатизанти.

- Подкрепата за соцпартията на последните парламентарни избори се стопи до 267 000 гласа. От какво се разочароваха социалистите? Загуба на твърд електорат или на периферия бе това?

- И на двете. Така наречената "периферия", а всъщност това потенциално означава всеки български гражданин, който иска държава и справедливост, ни даде ясен знак още през април, че очакват от нас друго и като лица, и като послания. Заравянето на главата в пясъка пред очевидния погром демонстрира неразбиране какво ни казват избирателите. И те ни наказаха още по-сурово. Новооткритите вътрешни фронтове, закритата идейна перспектива и двусмисленото отношение на Корнелия Нинова към кандидатурата на президента Радев разколебаха дори най-верните ни поддръжници.

- Всички политолози и социолози отчетоха като една от причините за слабия резултат критиките на партийното ръководство и партийната телевизия към президента Румен Радев. Какво е Вашето обяснение за тази позиция на "Позитано" 20?

- Нямам обяснение. Отношението на самия Румен Радев не предполагаше това. Илияна Йотова направи отличен мандат и придаде нова стойност на позицията вицепрезидент. Органите ни официално ги подкрепиха, партията на дело ги подкрепи. Какво бе това чудо и откъде дойде не мога да кажа. Но цената на всички лекомислия и самонадценявания е висока.

- Какви в момента са отношенията Корнелия Нинова - Румен Радев?

- Не искам да гадая.

- Как социалистите по места гледат на участието на БСП в кабинет заедно с идеологическия опонент на левица Демократична България?

- Впечатлението ми е, че участието на БСП в тази сложна конструкция има подкрепата на редовите социалисти. Те, както повечето български граждани, разбират, че политическата криза, започнала с масовите протести за върховенство на закона през лятото на 2020 г., можеше да бъде решена само със съставяне на редовно правителство без участието на ГЕРБ и ДПС. Това беше единствената комбинация. Смятам, че партиите, които се нагърбиха с нея, въпреки очевидните рискове, проявиха необходимата отговорност. Трудното обаче предстои.

- БСП пое едни от най-тежките ресори в управлението. Ще успее ли партията да реализира ангажиментите си към хората за социалната им защита и повишаването на доходите им или в крайна сметка ще бъде принудена да направи компромиси?

- Длъжни сме да успеем. Партиите от управлението, в това число БСП, трябва да разберат, че преговорите свършиха и никой вече няма да се интересува кой какъв компромис е направил, а само от това какъв е общият резултат. Две са първостепенните задачи - изкореняване на корупцията и на бедността. Двете са свързани, но различни и ще изискват общи усилия на всеки министър и на цялото мнозинство. Повтарям, усилия не само на БСП. Освен да лансира намерения, БСП трябва да може и да убеждава останалите.

- В събота е конгресът на БСП. Какви са очакванията Ви от най-висшия форум на социалистите?

- Очаквам от него да започне процес на оттласкване от дъното. За целта не са ни нужни драми и скандали, а нещо по-просто - да следваме логичен и уставен път на промяна. Това означава да констатираме оставката, която Корнелия Нинова подаде през ноември, да определим сроковете и отговорниците за провеждане на пряк избор, да проведем съдържателна кампания, в която да начертаем общ път заедно, и да се заемем с изпълнението.  

- След като обявихте кандидатурата си за лидер как реагираха съпартийците Ви - кои от тях Ви подкрепиха?

- Срещам изключително силна подкрепа от всички нива и от всички области. Особено много ме радва и мотивира подкрепата на младите ни съпартийци, които ясно разбраха, че така повече не може да продължава. Те искат общност, искат нови решения, искат да се гордеят с партията, която са избрали, и идеите, които тя въплъщава. Впечатлен съм от ясния поглед, острите въпроси, конкретните предложения, които чувам в десетки партийни организации из цялата страна - и от по-млади, и от по-възрастни наши членове. Затова за мен е ключово техните тревоги и искания да вървят нагоре, да стават част от партийната политика, а не да бъдат системно пренебрегвани от инстанции, въобразили си, че знаят най-добре. Признателен съм, че до мен застават и членовете на БСП от избирателния ми район - Русе - с които сме провеждали не една битка и с които продължаваме да работим за превръщането на града и региона в приоритетен център. За мен е важно и насърчението от левите хора в академичните, интелектуалните, журналистическите среди, които са убедени, че БСП има бъдеще само ако отново се превърне в идейна партия, която дава хоризонти на социалното, на справедливото, на бъдещото по-добро българско развитие. Има и мнозина мои съпартийци, които са разочаровани от ставащото с партията, но са скептични, че промяна е възможна. Към тях е насочена амбицията ми да ги убедя, че заедно имаме потенциала да направим много и да го направим по-добре. БСП е изправена пред стена, но не е длъжна да се разбие в нея. Можем да я прескочим.  

- Разговаряхте ли с Корнелия Нинова и какво си казахте?

- През годините съм имал постоянен диалог с Нинова. Имали сме периоди на много тясно взаимодействие и други на спорове. Мисля дори че споровете ни бяха особено полезни и за двамата. В последните години обаче се сблъсках с нарастващото й нежелание да разбере какво реално се случва в БСП и в страната, а не какво и шушнат съветници-ласкатели. Със сигурност и занапред ще имаме какво да си кажем с Корнелия. Но по-важният ми разговор в момента е със социалистите, с левите хора в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай