Кредитите с пари от ЕС стартират през 2016 г.

Кредитите с пари от ЕС стартират през 2016 г. | StandartNews.com

Отпускането на евтини кредити с пари от фондовете на ЕС ще стартира през 2016 г. Това каза вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев по БНР. На последното си заседание Министерски съвет учреди еднолично акционерно държавно дружество "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД, което ще управлява централизирано финансовите инструменти по новите оперативни програми.

750 млн. евро е сумата от всички оперативни програми, заедно с Програмата за развитие на селските райони, която ще се използва за финансов инженеринг през новия програмен период, каза Томислав Дончев. Със 103 млн. от тях България ще участва в т.нар. "инициатива за малки и средни предприятия, продължи той. Те ще бъдат управлявани от Европейския инвестиционен фонд, който до момента управлява програмата "Джеръми" в България.

Останалите 650 млн. евро България ще управлява сама. Проектите, които ще може да се финансират с тези пари, ще се определят от банките, които ще играят роля на посредници и ще бъдат избрани с конкурс, стана ясно от думите на вицепремиера. Предимството на това, че сами ще управляваме парите за отпускане на кредити е, че можем да съобразяваме всички инструменти, които ще излизат на пазара, със специфичните нужди на българските фирми и производители, обясни той. Всяко министерство, което управлява оперативна програма, ще има свой представител в Надзорния съвет на Фонда на фондовете, каза още Томислав Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай