Вторник,

Ковачка поздрави лекарите за 7 април

От: Администратор -
828
Ковачка поздрави лекарите за 7 април
A
A
A

Световният ден на здравето – 7 април, рожденият ден на Световната здравна организация, има основна тема тази година – диабета. Заболяване, което засяга милиони хора по света, основно в страните с ниско и средно ниво на доходи. През 2012 г. това заболяване е непосредствена причина за смърт на 1,5 милиона човека, като повече от 80% от тях са в слабо развитите страни, припомня лидерът на БДЦ д-р Красимира Ковачка. 

Диабетът и неговите усложнения водят не само до човешко страдание, но и до значими икономически загуби за болните и техните семейства и за цялата здравна система и икономикa чрез директни медицински разходи и загуба на работа и заплати. Заболяемостта от диабет в последните десетилетия стабилно нараства и необходимостта от обръщането на тази тенденция чрез профилактика и подходящи грижи става приоритет за здравеопазването, обяви тя в поздрава си към лекарите. 

Епидемията от диабет нараства в много страни по света, като е доказано, че прости мерки за промяна на начина на живот могат да предотвратят или значително да отсрочат началото на заболяването. Тези мерки са добре известни – поддържане на нормално тегло, редовно физическо натоварване и здравословно хранене. От друга страна, диабетът се поддава на лечение, може да се контролира и така да се избегнат усложненията. Разширение на достъпа до диагностициране, обучение за правилно поведение и достъпно лечение са основните мерки за борба с диабета.

Нашето здравеопазване има дълга и успешна история в борбата с диабета и може да бъдем сигурни, че темата на Световния ден на здравето ще даде допълнителен тласък на здравната система за противопоставяне срещу това заболяване, смята Ковачка. 

Денят на здравето не може да се отдели от здравните работници – тези, които са на първата линия на фронта за здраве, тези, който са посветили живота си на тази професия. Работещите за здравеопазването у нас има с какво да се гордеят. Но хората искат и заслужават повече от здравната ни система. И всички ние трябва да се запитаме какво можем да дадем, за да направим тази система по-добра, за да ускорим и направим здравните реформи ефективни, за да върнем древното правило, че лекарят е приятел и слуга на болния, за да докажем, че от всички изкуства медицината е най-благородното, убеден е лидерът на БДЦ. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички