Контрабандата влиза от Сърбия и Украйна

Въпреки, че нелегалният внос рязко намаля

Контрабандата влиза от Сърбия и Украйна | StandartNews.com

Най-много контрабандни цигари се внасят от Украйна и Сърбия.Сериозни количества контрабандни цигари влизат в страната и през границата ни с Македония. Това сочат данни от представително проучване за пазара, което е направено от петте най-големи компании, които продава цигари на българския пазар.

Най-много кутии без бандероли има край Кюстендил и Перник

Най-много контрабандни цигари се внасят от Украйна и Сърбия. Сериозни количества контрабандни цигари влизат в страната и през границата ни с Македония. Това сочат данни от представително проучване за пазара, което е направено от петте най-големи компании, които продава цигари на българския пазар. През последните години благодарение на предприетите мерки срещу сивата икономика нелегалният пазар на цигари трайно се свива. Най-големият пик в нелегалната търговия е през второто тримесечие на 2010 г., когато контрабандните цигари имат дял от 34,5%. През ноември 2014 г. нелегалните тютюневи изделия са паднали до 20,5% от пазара, а през второто тримесечие на миналата година делът им се свива до 13,4%. В началото на 2016 г. нелегалният пазар вече е ограничен само до около 10%. Интересно е обаче откъде влизат в страната контрабандните цигари. Оказва се, че от общо 13% цигари без платен акциз през второто тримесечие на миналата година, 10% са били с надписи "Duty free", а останалите 3% са били предназначени за продажба в други страни. Именно от тези 3% от общия пазар на цигари в страната най-много са кутиите, произведени за Украйна и Сърбия. Те обаче се продават на пазара в България без в държавната хазна да влиза нито един лев. А с печалбите от нелегалната търговия се захранва сивата икономика. Нелегалният внос на цигари от Сърбия в България обаче също е ударен от контролните мерки от Агенция "Митници". През октомври 2014 г. от общо 20,5% нелегален пазар, 9,8% от кутиите са с надписи "Duty free", а останалите 10,7% са били предназначени за продажба в други страни. Като тогава основната част от нелегалния внос също е идвала от Сърбия. Сега обаче със свиването на продажбите на цигари без бандерол намаляват и количествата, които се внасят от Сърбия без платен акциз. В резултат сега основният дял на контрабандните цигари идва от Украйна и Сърбия.

Битката с контрабандата през миналата година е повече от успешна, сочи годишният анализ на Агенция "Митници". Заради добре отработеното трасе от Сърбия през западната ни съседка минават и трафика от Украйна, през стария маршрут през Румъния. Общо 30 млн. къса контрабандни цигари са заловени през миналата година, сочи годишният анализ на Агенция "Митници".

Приходите от акциз за тютюневи изделия през 2015 г. възлизат на 2,082 млрд. лв., което е увеличение от 16.5 на сто спрямо 2014 г.

През 2015 г. се отчита и увеличение от 16 на сто в количествата на обложените с акциз цигари. Обложени са 13,161 млрд. къса за 2015 г. в сравнение с 11,343 млрд. къса за 2014 г.

Голямо увеличение - с цели 34,2 на сто, се отбелязва при облагането на тютюн за пушене. Акциз е наложен върху 220.4 т през 2015 г. в сравнение с от 164.2 т през 2014 г.

Добрите резултати на митниците имат и малко по-различно обяснение. Заради вдигането на акциза тази година, което ще доведе до поскъпване на кутията, чуждите производители на тютюневи изделия са извадили по-големи количества цигари от акцизните складове, за да могат да продават по-дълго време на по-ниски цени със стари бандероли.

Най-много нелегални кутии край границата

Най-много нелетални цигари без платен акциз пушат в гладовете до западната ни граница. Това показва проучване, в което влизат две извадки - първата е от 14 големи града в страната, а втората е от още 12 средни и малки града. Първите 14 града са с население от по над 71 хил. жители, като в тях живее 41,2% от общото население на страната. Допълнителните 12 града са с население между 19 400 и 70 800 души, като в тях живее 6,8% от населението на страната. Тези по-малки и средни градове са разположени предимно в пограничните райони. За да се установи реалният обем на нелегалните цигари, които се пушат в тези градове, са събирани празните кутии от цигари от всички марки и варианти от улиците и кошчетата за боклук. Оказва се, че най-много контрабандни цигари от големите градовете в първата група пушат в Пазарджик, Пловдив и Хасково, където делът на контрабандните марки е съответно 31,1%, 29,6% и 18,1% от пазара. В тези три града делът на цигарите без платен акциз е по-голям от средното ниво на контрабандата в 14-те населени места в извадката - 13,4%. Оказва се, че делът на контрабандата в София, Варна и Бургас е доста по-малък - съответно 10,1%, 11,2% и 10,9%. Това донякъде може да се обясни с по-високите доходи в тези градове. Хората с по-високи заплати по-рядко се изкушават да купуват контрабанда. Любопитна подробност е, че най-малко нелегални цигари пушат в Шумен, където делът им е само 4,9% от пазара.

Оказва се, че в градовете, които са по-близо до западната ни граница контрабандата е доста по-голяма, отколкото край морето. Това е свързано и с пласирането на цигарите без платен акциз. Много по-лесно нелегалните цигари да се пласират веднага след като бъдат пренесени през границата вместо да се транспортират през цялата страна. Колкото по-дълъг е маршрутът от границата до крайния пушач, толкова повече се увеличава рискът нелегалните цигари да бъдат заловени. Във вътрешността на страната освен митничари работят и служители от звеното за фискален контрол към Националната агенция за приходи, които също проверяват камионите и сравняват товара им с придружаващите го документи. Затова контрабандата се вихри в пограничните райони. От втората извадка, в която влизат 12 по-малки града, най-много цигари без бандерол се пласират в Благоевград, Кюстендил и Монтана. Като сред градовете, в които нивото на контрабанда е над средното за извадката от 21,8%, попада и Габрово.

"Президент" и "Карелия" най-често са без акцизи

Марките цигари "Президент" и "Карелия" най-често се продават на българския пазар без платен акциз. Това показва представителното проучване за нелегалния пазар, което е направено в общо 26 големи, средни и малки града. 13,7% от продадените контрабандни цигари се падат на марката "Президент", а още 7,6% се държат от "Карелия". Оказва се, че на тези две марки се падат над 21% от общия пазар на контрабандни цигари в страната. Доста сериозен дял на контрабандата се пада и на марката Turquoise - 6,1% от пазара. Любопитно е, че сериозен дял от контрабандата държи марката Classic - 5,7%. Това са фалшиви цигари, с етикети за продажба в Украйна. По отношение на производителите (собствениците на търговската марка), най-голям дял от цигарите, които се разпространяват нелегално на родния ни пазар, се пада на European Tobacco (13,7%) и Karelia Tobacco (11,6%).

Орбан към Борисов: Дайте ми рецептата за борба с контрабандата

Признание за усилията на правителството в борбата с контрабандата получи наскоро премиерът Бойко Борисов от унгарския си колега Виктор Орбан. Той беше на посещение в страната в края на януари. "Рекордьори сте в Европа, а може би и в света, нито един бюджет не е събрал толкова от контрабанда, колкото България. Опитваме се, но вие сте пред нас", каза Орбан след срещата с Борисов. Орбан похвали премиера, защото борбата с контрабандата не била лесна задача, и разказа, че помни как, когато през 90-те години е бил у нас, е имало проблеми с незаконната търговия и престъпността. Сега обаче това не било така, което се отразявало добре и на бизнес климата в страната. "Икономическите ни отношения цъфтят, унгарските предприятия са третирани добре в България, могат да участват в честна конкуренция, предприятията дават обратна връзка, че България е стабилна страна и няма политическа нестабилност, няма лоши или недобри явления", заяви той. Орбан беше категоричен, че България може да защити своите граници не само от контрабандисти, а и от мигранти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай