Константинова: Държавата вече ще обслужва хората, а не обратното

Рядко в историята е имало по-неблагоприятна обстановка, в която да стартира работа ново правителство

Константинова: Държавата вече ще обслужва хората, а не обратното | StandartNews.com

 

  • В пощата ще може да свършите всичката си административна работа - от откриване на фирма до регистрация на новородено
  • Северна Македония помоли да командироваме наш експерт в Скопие, който да им съдейства за евроинтергацията
  • Рядко в историята е имало по-неблагоприятна обстановка, в която да стартира работа ново правителство, но това ни помогна бързо да се стиковаме
  • Демографският срив е най-обективната оценка, която хората дават на дългогодишното управление на ГЕРБ

Калина Константинова е завършила икономика в Колежа "Бард" в Ню Йорк. Има и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки. Тя е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството.

Била е съветник на Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г. Заместник-министър е на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г. Избрана от 47-ото Народно Събрание за заместник министър-председател по ефективно управление на 13 декември 2021 г.

  • Дигитализацията в администрацията ще изчисти дребната чиновническа корупция, казва вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Константинова, Вие бяхте част от работната група "Европейско сътрудничество - Зелен преход и Дигитална Трансформация, Върховенство на закона"  по време на междуправителствената среща на България и Северна Македония. Как премина тя?

- По всичко личи, че отношенията между нашите държави минават на един изцяло нов етап, воден от изцяло нов стил на комуникация и поведение и от двете страни. Срещата на нашата работна група премина в прекрасно настроение и с колегите от Северна Македония много бързо се обединихме около общите приоритети, върху които трябва да постигнем бързи резултати. Заедно с г-жа Славица Грковска, която е вицепремиер по политиките за добро управление на Северна Македония, ще стартираме още тези дни работа по Лидерска академия за обмен на добри практики и опит между експерти в публичните администрации на двете държави. Колегите помолиха да осигурим и постоянно командирован експерт в Скопие, който да съдейства по евроинтеграционните въпроси и политики. Със сигурност обща цел е и борбата с корупцията на всички нива и в тази област също ще обединим усилия. Вярвам, че сме на прав път и положителният ефект от нашите усилия много скоро ще бъде усетен от хората и от двете страни на границата.

- Kакви ще са прерогативите ви като вицепремиер по ефективното управление?

- Основната задача, която стои пред мен и моя екип, е да изпълним до голяма степен всичко онова, за което говорихме по време на предизборната кампания и коалиционните преговори - постигане на нулева корупция на всички нива. Това ще е резултатът, който логично ще последва, веднага щом постигнем ефективност и прозрачност на процесите в държавната администрация.

- Но как може да стане по-ефективна държавната администрация?

- На първо място през дигитализация на всички възможни процеси - вътрешно управление, регистри, комуникация, обслужване. По този начин изчистваме възможността за дребна чиновническа корупция и ще постигнем пълна прозрачност, която ще сложи край на ерата на колективната безотговорност.

Не забравяме и вътрешните процеси, които текат в управлението на самите администрации. Те също създават предпоставки по линия на назначения, управление на имоти, обществени поръчки и още много. Накратко: администрацията трябва се освободи от несвойствените си дейности и да се концентрира върху експертната дейност.

Второ - качествен и прозрачен централизиран подбор на държавните служители, включващ проверка и на техните технически и компютърни умения още на входа. По този начин ще сме сигурни, че квалифицирани кадри са в услуга на гражданите в подкрепа на създаването и реализирането на политики, а не "парашутисти" и "калинки".

Трето - внедряване на споделени услуги, което води до подобряване на ефективността в работата на администрацията, повишава прозрачността и драстично намалява разходите за издръжка на обща администрация. Първото звено за споделени услуги в сферата на управление на човешките ресурси ще бъде създадено още този месец. Двете нови министерства: министерство на електронното управление и министерство на иновациите и растежа няма да създават собствени звена за управление на човешки ресурси, а ще получават тази услуга централизирано от Министерски съвет до дни.

- Новият кабинет започна работа в доста напрегната обстановка - инфлация, растящи цени на енергията за бизнеса, предложение от регулатора за вдигане на цените на тока и за домакинствата, при това в началото на зимния сезон - създаде ли всичко това сътресения за работата на правителството?

- Трябва да признаем, че исторически рядко е имало по-неблагоприятна обстановка, в която да стартира работа едно ново правителство - изключително тежка световна пандемия, международна енергийна криза и сложни геополитически казуси. Работата под толкова голяма напрежение обаче ни помага бързо да се стиковаме и сплотим като екип. Задвижихме с извънредна скорост държавните механизми на всички нива. Например, справянето с ковид кризата изисква непрекъснати усилия от всички министри, защото това не е просто здравна криза - пандемията се отрази на всички сектори - от икономика до култура, от спорт до финанси. Разработихме в най-кратки срокове нов план за справяне с вълната Омикрон, който за пръв път постига предвидимост на мерките. Осигурихме огромен ресурс за компенсации на всички потребители на всички видове енергия. Заедно работим и за постигане на реални резултати в отношенията ни с Република Северна Македония и там вече имаме първото голямо историческо постижение - нотата, на македонското правителство до ООН, която обозначава отказа от териториални претенции. Истината е, че по трите най-дълбоки и важни държавни ситуации вече имаме конкретни постижения, а не просто поредното кухо политическо говорене.

- Наскоро вицепремиерът Асен Василев заяви амбиция за сериозно съкращаване на администрацията. Възможно ли е то да се случи в такъв мащаб (30 000 души)?

- Възможно е, но не това е важното. Важното е че, мащабът не е самоцел, нито съкращенията сами по себе си. Оптимизацията на състава на държавна администрация е естествен процес, който ще следва свой собствен ритъм при имплементиране на редица дигитални услуги и дигитализиране на вътрешноадминистративни процеси. Втората повърхност, която трябва да очертаем, е че администрацията се дели най-общо на две: специализирана администрация, която гради политики, и обща, която обслужва и подкрепя процесите. Общата администрация към момента е около 25-30%, от където идва усещането за "раздута администрация". Стандартът, който е установен и ние гоним, е не повече от 10-15%. В същността си оптимизацията на държавната администрация цели да премахне несвойствените дейности за служителите и да подкрепи ефективните процеси, практики и политики.

- Под ваше управление минаха "Български пощи" - имате ли планове за тяхното модернизиране?

- Български пощи е прекрасен, но изключително занемарен държавен капитал. На много места в Българя пощите са единственото лице на държавата и ние сме истински убедени, че не просто трябва да модернизираме станциите, но и да им дадем редица смислени допълнителни  задачи. Това е планът ни да превърнем "Български пощи" в комплексен административен център както е на много места по Европа и света, където човек ще може да си свърши всичката административна работа на едно гише. Давам пример с дългоочакваните услуги от типа "епизоди на живота", който целят да улеснят хората в отношенията им с администрацията при дадено житейско събитие. Идеята е вместо да се налага да си вземате един ден отпуск, за да обикаляте от гише на гише, когато ви се роди дете или когато отваряте бизнес, да можете свършите всичко за половин час на едно гише. И това гише да е на "Български пощи".

- Наскоро бе обявено, че под "вашата шапка" като вицепремиер ще бъде прехвърлен НПО сектора. Каква е визията ви за тази сфера?

- Там имаме много ясна стратегия и тя е постигане на пълна прозрачност - както като финансиране, така и като отчетност и изпълнение на задачите и мисиите. Към екипа ни се присъединяват най-светлите и брилянти умове в областта на неправителствени организации и този сектор ще има своето заслужено място на масата на преговорите и реалните решения и политики.

- Една от другите ваши ресорни институции - НСИ обяви тревожни прогнозни резултати от Преброяването на населението на България - намалели сме до 6,5 млн. души. Има ли правителството стратегия за преодоляване на демографския срив?

Резултатите, които бяха оповестени са предварителни, но,  да - те са изключително тревожни. Те са и най-обективната и реална оценка, която хората поставят, за дългогодишното управление на ГЕРБ.

Зад нашата заявка "нулева толерантност към корупцията" се крие мисията да обърнем този негативен тренд. Нашата стратегия  да спрем корупцията, да облекчим административно бизнеса и хората, и да спрем течовете на обществени средства цели точно това - да покажем на всички българи тук и по света, че България се променя. Ако всичко това се случи, вярваме, че постепенно ще обърнем негативната тенденция на демографията - защото и младите семейства ще се чувстват по-сигурни да имат повече деца, и емигриралите българи ще имат стимул да се завърнат. И това не е имагинерно понятие - това е основната цел на нашето правителство - да работим здраво, за да превърнем нашата България, в държавата, която никой не иска да напуска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай