Комитова изплю камъчето. Кой ще бъде премиер

Общото между спорещите за хартиената бюлетина и машините е недоверието в изборния процес, казва членът на ИС на "Български възход" и депутат Виолета Комитова

Комитова изплю камъчето. Кой ще бъде премиер | StandartNews.com
  • Общото между спорещите за хартиената бюлетина и машините е недоверието в изборния процес, казва членът на ИС на "Български възход" и депутат Виолета Комитова в интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Комитова, "Български възход" не приема връщането на хартиената бюлетина. Бихте ли се аргументирали.

- Не сме отхвърлили напълно хартиената бюлетина, но смятаме, че не е моментът за този дебат, тъй като живеем в много турболентна среда с поредица от кризи, включително и политическа при нас. И смятаме, че има други проблеми, които трябва да се решат.

Но слушайки и двете страни, виждам, че едната защитава хартиената бюлетина, защото не вярва на машините. Другата защитава машините, защото не вярва на хартиената бюлетина. Общото между тях е недоверието. И то не е само в парламента, а и в обществото.

Затова смятам, че не бива да се налага нито едната, нито другата страна, защото недоверието остава. Ако зависеше от мен, бих насочила усилията към мерки, които да засилят доверието в изборния процес. Иначе колкото по-голямо е това недоверие, толкова по-ниска ще е избирателната активност.

- А скандалът с разкритието на Георги Свиленски за сделката, предлагана от Кирил Петков "код срещу изтегляне на хартиената бюлетина", не поражда ли съмненията ви, че машините се използват и за нещо друго?

- Възможно е. Аз съм 50:50. Доверието към машините може да се засилва, ако се разкриват механизмите, по които работят - софтуеъра, хардуеъра, откъде идват, кой ги управлява, кой ги съхранява. Никой не дава ясна информация коя компания ги управлява. Никой не казва конкретно и дали кодовете се намират в Информационно обслужване или в ЦИК. Може ли обществото да не знае това?

Защото, ако задам на една сметачна машина да събира второ с трето и петнайсето число, резултатът ще е един. Ако събира всички числа - друг. Ако искаме да вярваме на каквито и да било машини, трябва да направи процеса по-прозрачен.

- Наближава даването на първия мандат, но всички са вторачени в мандата на "Български възход". Готови ли сте да го реализирате?

- В "Български възход" никога не сме говорили, че ще получим третия мандат. Това го правят повече медиите. По принцип, когато много се говори за нещо, това не става.

Още в предизборната кампания заявихме и това е виждането на ген. Янев, че няма за какво да се конфронтираме с останалите партии. Затова бяхме обвинявани, че ще постигнем нисък изборен резултат, защото нямаме враг. Но ние просто смятаме, че няма нужда от конфронтация. Вярваме, че тя не води за нищо.у  

Ще ви дам за пример моите разправии с пътните фирми миналата година. Аз говорих с аргументи, не съм обидила никого, нито една фирма, нито една партия, нито един министър. Това, че някои се самообидиха и ме нападаха е друга тема.

- Конституционният съд обаче отмени решението на НС за изплащането на парите на пътните строителни фирми. Какво следва оттук нататък?

- Аз заварих строителните фирми с бюджет от 300 млн. в АПИ, а възложена работа за 1 млрд. и 300 млн. лв. А тези 300 млн. вече бяха похарчени. Фирмите много добре знаеха това. И започнаха да ми искат оставката, като бяха наясно, че аз като служебен министър не мога да направя нищо с бюджета.

След което започнахме да си говорим и разбрахме, че те винаги са получавали плащанията си в края на годината от излишъците. При тази ситуация съзрях риск, че ако в края на годината няма излишъци, тези фирми ще фалират. И им предложих да направим споразумения да разсрочим техните плащания в две календарни години. Много трудно ги направихме и ги приехме. В средата на тази година 500 млн. вече трябваше да се платят, но министър Гроздан Караджов не посмя и поиска парламентът да го подкрепи.

Конституционният съд всъщност отхвърли решението на парламента, тъй като това е можел да направи самият министър. Но парите вече са платени. И другата половина им се дължи през следващата година. А вече в бюджета се залагат 1,5 млрд. годишно за АПИ.

- Ако все пак получите мандата, г-н Янев ли ще посочите за премиер?

- Ако на нас се падне третият мандат, той е много добра кандидатура за премиер, защото в служебните правителства работеше с министри от всички партии. Дори те му бяха посочени от президента, той не ги е избирал. И въпреки това обществото даде много висока оценка на служебните му правителства.

Освен това ген. Янев има много сериозни лични качества, много добра подготовка, умее да работи с хора, не е конфликтен, дипломатичен е, много мисли преди да вземе някакво решение. И е доста добър като един събирателен образ.

- А ще бъде ли приемлив за повечето политически сили и най-важните - ГЕРБ-СДС и ДПС?

- Не виждам причина ген. Янев да не бъде приемлив за другите партии. Първо, той не е дал повод да се конфронтира с никого от тях. Второ, не е дал повод някой да се срамува от него. Трето, като служебен премиер е работил честно и почтено да се решават въпросите на държавата, без да чака място в парламента и някакъв политически дивидент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай