Кольо Колев: Паянтовите сглобки са устойчиви на земетресения

Министрите са невидими фигури, казва още социологът

Кольо Колев: Паянтовите сглобки са устойчиви на земетресения | StandartNews.com

За мен темата с Еврозоната започва все повече да прилича на това да се качиш на Титаник преди да се удари в айсберга

- 2023-та бе годината на сглобката. На какво ще е 2024 г., г-н Колев?


- Най-вероятно на разглобката. Въпреки, че такива паянтови сглобки в строителството са се доказали като много устойчиви при земетресения, трусове и т.н. Но все пак в политиката се съмнявам, че това ще може да удържи. Още повече, че има две препятствия, които стоят пред самата сглобка, а пък и пред обществото като цяло. Едното е т. нар ротация, по време на която ще има напрежение. Другото са предстоящите  европейски избори, при които ще се види какво е съотношението на политическите сили и доколко обществото е склонно да търпи тази сглобка. Най-вероятно политическата 2024 г. ще бъде годината на разглобката. А в чисто икономически план ще бъде годината, от която започва тежкото.

- Какви са прогнозите Ви за ротацията на министър-председателите?
 

- Мисля, че ще има напражение, тъй като тази ротация не може да се извърши чисто механично - дотук беше акад. Николай Денков, хайде сега Мария Габриел става. Ротацията минава през подаването на оставката на цялото правителство - тази процедура трябва да бъде спазена. Разбира се, че ще има напрежение по въпроси около смяната на министри. 
Отделно от това трябва да се попълнят съставите на някои комисии, регулаторни органи, които от дълги години са забатачени. Така че, ще има достатъчно разправии.

 - Очаквате ли смяна на някои от министрите?
 

- Трудно е да се каже към момента, тъй като сглобката до голяма степен превръща министрите в невидими фигури. Тя им дава определено време на живот. Представете си, че сте министър за 9 месеца. Тук всеки министър започва да се чуди дали да прави това или онова. Поради простата причина, че неговият хоризонт е много кратък. Това до голяма степен се отразява на държавната администрация, която малко или много живее в безвремие. 

- Догодина предстоят евроизбори. Какво в политическата тежест и влияние на партиите у нас ще се промени?
 

- Данните от социологическите изследвания показват огромно вътрешно напрежение, има недоволство сред обикновените хора -  наричаме ги избиратели. По ред причини. И, ако щете по отношение на войните,  приемането на еврото ще има напрежение. Също и по въпроса за енергетиката - заиграването на така наречените битови потребители на свободния пазар. Всичко това нещо нагнетява огромно напражение. Правителството към момента получава една безпрецедентно ниска оценка - според нашето изследване на "Медиана" 3,1 по шестобалната система. Това е 3+. Безпрецедентно, аз в професионалния си живот такава оценка не съм виждал. Евроизборите обикновено не са толкова интересни в обществото, но в случая ще бъдат. Ще има опити да се торпилира сглобката. 

- Големите партийни събития в началото на годината са конференциите на ГЕРБ и на ДПС. Бойко Борисов вече започна пренареждане в партията си, промени цели структури. Какво в образа на ГЕРБ трябва да се промени? 
 

- Не мога точно да дам съвет какво в образа на ГЕРБ трябва да се промени. Тъй като тя е партия на съмишленици без ясна идеология. Трябва да се промени личността на самия лидер, но няма да се тръгне в тази посока. Бойко Борисов изпра своя имидж. Все пак минава време, думите минаха и заминаха, дори го арестуваха и т.н. 
Това, което трябва да променят, те не могат да го направят. Говоря за една по-балансирана геополитическа риторика. Но в случая очевидно са хванати на късо въженце - да подлайват, когато трябва. 

- Каква е прогнозата Ви за Шенген?
 

- Честно казано това не е тема, която особено ме вълнува. Може би има някакви елементи на национална гордост и всякакви такива неща. Може би е важно за част от българския бизнес - по специално за превозвачите, да кажем. Но като цяло това няма даде някакво отражение в българското общество и на икономиката. Остава по-скоро усещането дали не ни третират втора, трета, четвърта ръка. Очаквам, че ще бъдат направени отстъпки от типа: ето сега по въздух и по море, за после ще видим. Като вероятно ще бъдат дадени дати дори за решаване на проблема в рамките на следващата година. 

- А за Еврозоната каква е прогнозата Ви?
 

- За мен нещата започват все повече да приличат на това да се качиш на Титаник преди да се удари в айсберга. Въпросът за Еврозоната, според мен трябва да се гледа и какво става с Европа, с нейната икономика. Там нещата не са цветущи. 
Би било по-разумно да се изчака, да се види дали айсбергът няма да отмине и тогава да прецени дали си струва да се качва държавата ни точно на този кораб.     

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай