Кога ще бъде избран нов шеф на НС

ГЕРБ и ДПС са настояли избора това да стане в най-кратки срокове

Кога ще бъде избран нов шеф на НС | StandartNews.com

Управляващи и опозиция не постигнаха съгласие кога ще започне процедурата по избор на нов председател на НС, след като мнозинството отстрани Никола Минчев от поста.

На проведения извънреден Председателски съвет на НС ГЕРБ и ДПС са настояли избора на нов председател на парламента да стане в най-кратки срокове:

"Ние предлагаме днес да бъдат внесени процедурните правила така, както го изисква правилника, и без да мина дебат в пленарна зала помежду си да се споразумеем В утрешния ден първа точка да бъде избор на председател на българския парламент", обясни председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Искането им е засега не е било прието от представителите на управляващите формации и по-късно днес отново ще бъде свикан лидерски съвет.

Според правилника до избора на нов председател временно изпълняващ длъжността ще е зам.-председателят, представител на най-голямата група в парламента. В случая това е Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната".

Тъкмо той трябва да насрочи и кога ще се проведе дебатът по внесения вот на недоверие. Най-късно това може да стане в сряда - 22 юни, но по негова преценка може да бъде свикано извънредно заседание и във вторник.

Гласуването е 24 часа след приключване на дебата.

Пак според правилника нов председател трябва да бъде избран до 2 седмици. Всяка парламентарна група има право да излъчи свой кандидат.

Засега различните формации твърдят, че не са обсъждали имена. От ИТН, които инициираха отстраняването на Никола Минчев, не потвърждават, но и не отричат, че ще номинират отново Ива Митева, която ръководеше предишните два кратко просъществували парламенти. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай