Кметове под натиск от комисията за конфликт на интереси

Кметове под натиск от комисията за конфликт на интереси | StandartNews.com

София. Временна анкетна комисия за разглеждане на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, изслуша членовете на комисията и директора на Дирекция „Правна".

Цвета Нейкова-Делчева, директор на Дирекция „Правна", обяви, че никога не е настоявала задачите да й бъдат предоставени само чрез председателя.

„Сигналите се внасят в деловодството. При мен идват сигнали, след като са проверени от председателя и главния секретар. След като бъде разпределена преписката за събиране на доказателства, се изготвят писма до институции за изискване на информация. Когато съберат всички необходими доказателства, се изпраща покана на лицето за изслушване", обясни Делчева.

„Откакто аз съм директор, няма сигнал, който да е дошъл и ние да не сме го завели", посочи Цвета Нейкова-Делчева. По думите й, тя разпределя сигналите, получени от председателя, на юрист консултите.

Сабрие Сапунджиева, член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, обясни: „Когато получим сигнал за конфликт на интереси, изпращат уведомленията с обратна разписка до прокуратурата. Прокуратурата има право да протестира в рамките на 1 месец пред Административен съд – София град".

Паскал Бояджийски каза, че членовете на комисията не могат да бъдат членове на политическа партия. „Бил съм свободен да изпиша особеното си мнение и да пиша становището си, така както съм решил", добави той.
На заседанието стана ясно, че според членовете на комисията най-важното е, че няма натиск при изказване на особени мнения.

"Кандидат-кметове и кметове са били поставяни на изключителен натиск чрез Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси", каза пред журналисти Кирил Добрев, председател на парламентарната временна анкетна комисия.

„Тепърва ще провеждаме изслушване и ще се запознаваме с фактите, защото след като разбрахме как е работила Комисията за установяване на конфликт на интереси, оттук-нататък ще почваме да каним хора, които са засегнати страни. Тази комисия е използвана за две неща – едното е за разчистване на вътрешнопартийни сметки. Смятам да поканим както Емил Димитров, така и Вяра Петрова – хора, които са засегнати в тефтера", посочи Добрев.

„Ще има специално заседание, посветено на кметовете, тъй като преди местните избори тази целева група – кандидат-кметове и кметове са били поставяни на изключителен натиск. Накрая като обобщим всички тези сигнали, ще направим предложения за промени в закона, които ще станат ясни към края на тази комисия – след два месеца", заяви още той.
По думите у българските граждани и демокрацията губят от това, че комисията не работи.

„Предстои ни много сериозен разговор как процедираме с комисията, тъй като г-н Златанов е част от парламентарната квота, а през ноември изтича на ротационен принцип президентската квота или тази на Министерски съвет", подчерта Кирил Добрев.
Яница ТАНЕВА

"Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси се управлява абсолютно еднолично", допълни още Добрев.

„Подчинението на специализираната администрация на председателя довежда до тези извращения, които са се получили. Сигналът постъпва при него, той го разпределя в правна дирекция – хора, които той назначава. Без негова резолюция не може да има движение на нито един сигнал", обясни Добрев.

„Тези хора вкарват доказателствата за разглеждане в комисията при комисарите и реално те селектират или подбират тези доказателства, които искат да бъдат гледани. Комисарите взимат решение въз основа на папките. Оттам нататък взетото решение отново се връща при председателя. Той решава дали то да бъде качено в интернет или не", добави той.

„Шест месеца г-жа Димана Ранкова протестира, че тя не си е получила решението на тази комисия. Шест месеца той го държи на трупчета", каза още Кирил Добрев.

„По-големият проблем е в тези, които са оправдани от комисията, защото този, който е обвинен в конфликт на интереси, има възможност да жали в съда, а този, който е оправен и му е тупкана топката повече от една година, не знаем каква реална цена е платил. Оказва се, че комисията не информира прокуратурата в задължителния срок, за да може тя да протестира дадено нейно решение", заяви Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай