Хорът от Хасково, който роди министри

Асен Василев и Делян Добрев били "двамата тенори", финансовият министър се колебаел между пианото и финансите

Хорът от Хасково, който роди министри | StandartNews.com
  • Хасковската езикова гимназия е новата "люпилня" на властта, през нея за кратко е минал и президентът Радев
  • Асен Василев и Делян Добрев били "двамата тенори", финансовият министър се колебаел между пианото и финансите

Всяка власт си има своята "люпилня" на министри. През годините в тази роля са влизали Пловдивската езикова гимназия, софийското 119-то училище в квартал "Изток". Днес се очертават два центъра, където са израснали и са се образовали новите управляващи кадри - Немската гимназия в София и Езиковата гимназия в Хасково. А ако искаме да сме още по-детайлни - новите юпита са свързани и от факта, че са пели в хор "Лира".  В него са извисявали глас и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, и културният министър Атанас Атанасов, и бившият министър от ГЕРБ Делян Добрев. В допълнение -  и двамата депутати от партията на Кирил Петков, които заеха местата на Асен Василев и Атанасов, след като те влязоха в Министерския съвет, са от Хасково и са завършили Езиковата гимназия - Ивайло Стайков и Младен Запрянов.

В същото училище е учил и президентът Румен Радев за около година, но няма данни да е пял в хора - все пак всяко правило си има изключение.Човекът, който е дирижирал на двама настоящи министри от "Продължаваме промяната" и на един бивш от ГЕРБ, се казва Стефка Тъканова. Потомствен музикант, който дълги години ръководи хора на хасковската езикова гимназия, наричана тогава за краткост Немската, тъй като това е бил основният език, преподаван там. Госпожа Тъканова си спомня имената на почти всички свои деца, които е ръководила. Хорът първо бил по-голям, после свили състава му, за да съкратят разходите, а откак има пандемия, вече не съществува, спомня си учителката. Тя е в пенсия, но се надява някой ден някой да го съживи - най-вече бившите й ученици, които се оказаха във властта."Асен Василев и Делян Добрев бяха с една година разлика - Делян беше с една година по-малък. След мутирането на гласа минаха в спектъра на тенорите, така че пееха заедно - двамата тенори.

Имахме много богат репертоар - от Моцарт и Добри Христов до "Джингъл бел"

и "Царицата на чардаша". Атанас се присъедини по-късно, той беше по-малък. Много ми помогнаха, когато трябваше да правим 20-годишния юбилей на хор "Лира" и винаги са били много отдадени на неговата кауза, както и на гимназията", разказва Тъканова. "А Асен, след като завърши Харвард, или когато се връщаше през ваканциите, идваше да ми помага и за летните лагери на малките хористи"."Асен Василев имаше невероятни и музикален талант, и интелект. Той е сред тримата ми най-добри възпитаници, а аз съм преподавала на над 1000 деца у нас и в Либия", разказва още Стефка Тъканова. Обикновено учениците изкарвали по пет години в хора, но Делян Добрев се отказал през последната, за да се подготви за изпитите, а Атанас Атанасов пропуснал първата. Дошъл покрай свои приятели, които вече са депутати или чакат своя ред в листите. Един от тях е Лозко Лозев. "С Асен съм контактувала най-много и няма да забравя как изпя "Радостта е в моето сърце", когато го приеха в Харвард". Василев вземал уроци по пиано, а и уроци по музика в САЩ, но в крайна сметка се отказал от идеята да прави музикална кариера и наблегнал на финансите. Всъщностименно хорът помага на Василев да бъде приет в университет в САЩзащото заради извънкласни дейности и висок успех му присъждат пълна стипендия от 32 000 долара. На всичко отгоре Василев е тренирал и волейбол, което по никакъв начин не се е отразило на успеха му в училище. Дори, за изненада на всички околни, той върнал на училището финансова награда, която получил заради това, че завършва с най-висок успех. Получили я по равно той и още един съученик, но

Василев върнал своята част с мотива, че тези пари в момента са по-необходими на училището

му. Класната му Маргарита Добрева си спомня, че е бил най-добър в езиците и хуманитарните дисциплини. Повечето от оценките му били шестици, но никой не го определя като зубрач - според учителите имал страхотно чувство за хумор и бил сред най-атрактивните момчета. Докато още живеел в Хасково, се пробвал за кратко и като журналист в местното радио, така че можем само да се надяваме да има добър контакт с медиите, които предстои да му дишат във врата."Асен, след като го приеха в САЩ, се връщаше най-често, Наско го виждах по-рядко. Но пък това, което е направил с читалището в село Татарево, е невероятно", разказва диригентът на хора. Много от учениците на Стефка Тъканова идват при нея и до днес, включително настоящите министри.

Идвали редовно на имения й ден и понякога в дома й се събирали над 50 души

в тристайния й апартамент. "Те казват, че това не е Стефановден, а Стефкинден, но за съжаление пандемията ни лиши от възможността да си правим подобни празници", разказва Тъканова. "Много съм щастлива за тях и им желая успех, особено на Наско, защото той е с най-малък политически опит. Но пък културата има нужда от иновативни хора като него", казва ръководителката му."За да ръководиш държавата, трябва да си завършил Езиковата и да си пял в хора", е лафът, който върви в Хасково. Сега е особено на мода. А директорът на училището Деян Янев продължава да се надява да настъпи момент, в който да възстанови хора и една традиция да оживее отново. "След като Стефка Тъканова се пенсионира, назначих друг диригент, но пандемията попречи на събирания и репетиции. Надяваме се все пак това да отмине и да имаме следващи ученици, които ще тръгнат от хора и ще стигнат нагоре".Още за Атанас Атанасов - на стр. 20

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай