Събота,

Каримански с първи думи за Коалиционния съвет

От: Агенция Стандарт -
3322
Каримански с първи думи за Коалиционния съвет
A
A
A

За диференциране на антикризисните мерки към най-уязвимите групи се обяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански ("Има такъв народ") пред журналисти в кулоарите на Народното събрание. Аз лично много дължа на това, за да няма раздаване на пари "на калпак", посочи той, предава БТА.

Каримански съобщи, че на коалиционния съвет вчера не са дискутирали параметрите на актуализацията на бюджета. Разбрахме се, че до четвъртък ще ни бъдат изпратени всички разчети, параметрите за актуализацията на бюджета, както и макрорамката, посочи той. Надявам се, в петък на експертната среща на коалиционния съвет, която ще бъде следобед в 16:00 часа, да можем да дискутираме повечето неща и всяка една от парламентарните групи на коалиционните партньори да представи бележки и съответно нови предложения, допълни Каримански.

Нека да видим антикризисни мерки как са разписани вътре, отговори Каримански на въпрос дали имат нови предложения. Не съм видял още схемата дали има възможност за диференциране към най-уязвимите групи или не, каза той. По думите му пари като уравновиловка да се дават на всички не е толкова целесъобразно. Според Каримански за всяка една мярка може да се приложи това диференциране. Той посочи, че част от хората нямат нужда дори от отстъпката за гориво от 25 ст.

Относно нулевата ставка на ДДС за хляба и как тя ще се усети от потребителите, Каримански коментира, че ДДС-то би трябвало да се отразява на крайния потребител. Това, което трябва да се направи, е контролните органи да си свършат работата, допълни той. Има, доколкото разбрах вчера от министъра на финансите, нотификация и Европа е одобрила да имаме по-ниски ставки, коментира Каримански. За мен най-важното е парите да стигнат навреме и то до най-нуждаещите се, а не до тези, които нямат нужда от такава помощ, заяви той.

Председателят на бюджетната комисия посочи, че е изпратил писмо до министъра на финансите за всички очаквани постъпления от ДДС и акциз по видове стоки. Трябва първо да видим какви ще са приходите в хазната, за да можем да кажем, че това е най-доброто разпределение на мерките в тази ситуация, обясни той.

Попитан дали "се движат в локалното" на коалиционното споразумение или го спазват, Любомир Каримански коментира, че понякога локалното е по-бързо от магистралата и уточни, че се движат "не към нови избори, а към осъществяване на приоритети, на идеи, на цели".

Любомир Каримански съобщи още, че на коалиционния съвет вчера са се разбрали да има списък с цялото законодателство, което е необходимо във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, така че да може средствата от Европа да бъдат най-облекчени откъм правна рамка, т.е. да могат да пристигнат в България.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички