Каракачанов иска 6 месеца казарма (ОБЗОР)

Каракачанов иска 6 месеца казарма (ОБЗОР) | StandartNews.com

Задължителна казарма от 6 месеца за всички и връщане на военното обучение в училище поиска лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Според него, с военна подготовка трябва да се започва още в Х-ХI клас, а след това да се въведе наборна служба. Каракачанов смята, че за това не е необходимо да се променя основният закон. Според него, има настроения сред обществото да се върне военната служба. "Времето, в което живеем, е рисково, а нямаме закон, който да урежда военното обучение на младите хора", каза съпредседателят на Патриотите. С уговорката, че у нас все още няма нужното съзнание за масово доброволчество, Каракачанов предложи и въвеждане на френския модел у нас - доброволно служилите в армията да получават предимство при кандидатстване за държавна работа. Каракачанов смята, че предложението всички мъже да бъдат вкарани в регистър, за да има яснота колко души могат да бъдат мобилизирани при нужда, няма как да сработи, при положение че от 2008 година няма задължителна военна служба.

МНЕНИЯ:

Това е популизъм

Янко Янков, депутат от ДПС и зам.-председател на парламентарната комисия по отбрана

Идеята за връщане на казармата е популизъм. Въоръжените ни сили нямат капацитет за прием на толкова много младежи, както и финансов ресурс това да се осъществи. Преди да отменим задължителната военна служба в казармата влизаха около 2500 новобранци за по 6 месеца, а чакаха 70 000. За краткото време не може да се осъществи пълноценно обучение и възпитание на личния състав. Тия центрове бяха всичко друго, но не и за възпитание на младежите. Истината е, че трябва да се инвестира много повече в качеството на нашата професионална армия. Не трябва да се отнемат привилегиите на военните, а да се стимулират, за да служат на родината. Трябва да се намери и формата в академичните структури младите хора да се обучават на първоначална подготовка как да си опазват живота.

Записа Георги Мангинов

 

Младежите ще избягат в чужбина

Проф. Огнян Минчев, политолог

Не съм от категоричните противници на връщането на казармата, но имам твърде много резерви към подобна идея. От една страна това е един архаизъм, от друга останахме наистина съвсем голи, боси и обезоръжени. Както гласи един анекдот, първото задължение на всеки нов министър на отбраната е да сключи пакт за ненападение с Ловно-рибарския съюз, защото армията ни е от 30 000 души, а авджиите са 130 000, и всеки има поне по две пушки.

По принцип е много спекулативно разглеждането на този въпрос, без да имаме ясна представа къде се намираме. Хайде да оставим Румъния и Сърбия, но имаме Турция с нейната 800 000 армия, Гърция с 200 000 войска. И какво ще направиш с набързо обучени резервисти, ако трябва да воюваш с тях?

Оставям настрана въпроса, че е абсурд да се мисли, че може да натресе на момчетата нещо повече от някакъв сбор от 1-2 месеца. Те и така бягат от България, а като се въведе 6-месечна казарма, съвсем ще побягнат.

Второ, военната техника и оръжието стават все по-сложни, как ще се усвоят за такъв кратък срок ?

Трето, да не говорим, че липсва и всякаква мотивация, всякакво чувство на патриотизъм, поне в мнозинството от младежите. А от космополитно възпитано поколение войска на става.

И четвърто, в крайна сметка, всичко това би означавало нови финансови разходи, които просто не може да се позволим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай