Каракачанов хвърли кърпата, оттегля се като лидер на ВМРО

Той няма намерение да излиза в политическа пенсия и ще работи активно за авторитета на ВМРО

Каракачанов хвърли кърпата, оттегля се като лидер на ВМРО | StandartNews.com

Красимир Каракачанов обяви чрез публикация в профила си във Фейсбук, че се оттегля от лидерския пост във ВМРО. Той съобщи още, че на предстоящия на 12 февруари конгрес ще предложи партията да бъде оглавена от трима съпредседатели - евродепутатът Ангел Джамбазки и бившите депутати в българския парламент Искрен Веселинов и Александър Сиди.

„Трябва да обединим усилията на всички, а не да създадем условия за разединение на структурите“, мотивира се Каракачанов.

Той няма намерение да излиза в политическа пенсия и декларира, че ще продължи да работи активно за авторитета на ВМРО. „Ще заема своето място, такова, каквото ми отредят конгресът и членовете на организацията“, пише Каракачанов.

По думите му каузата на ВМРО - отстояване на идеалите, българщината и националните интереси и твърдата позиция към Северна Македония - трябва да продължи.

Ето и целият текст на изявлението на Красимир Каракачанов:

Уважаеми съратници,

Наближава Конгресът на ВМРО, който е насрочен за 12 февруари. 2021 година беше трудна за Организацията.

Но тя беше функция от изминалите 4 сложни и в същото време ползотворни за каузите ни години, в който ВМРО беше в законодателната и изпълнителната власт. Имахме 12 народни представители, имахме зам.-министри, имаме кметове на общини и кметства, общински съветници в цялата страна.

Това бяха динамични години, в които се преборихме да премахнем фигурата на вечния длъжник, да въведем данъчните облекчения за семействата с деца, както и устойчивото повишаване на доходите в последните години, в това число и пенсиите. Направихме и първите стъпки за връщане на децата от цигански семейства в училище, за борбата със социалния паразитизъм, въведохме безвъзмездния труд в полза на обществото за административни нарушения с глоби, които маргиналите никога не плащат, премахнахме правната възможност за убийците да се възползват от съкратено съдебно следствие и да се измъкват с по-леки присъди, започнахме непримирима битка с циганската престъпност. Спряхме Истанбулската конвенция и още редица опити да бъде въведена ЛГБТИ+ идеологията в детските градини и училищата. Спряхме ратификацията на СЕТА в парламента и подписването на Пакта за миграция. И едно от най-важните неща – заострихме вниманието на обществото към една болна за България тема – Македония. Тема, по която години наред държавата умишлено мълчеше. Нека да си го кажем директно - благодарение на ВМРО в правителството и парламента бяха поставени ясни и категорични условия за членството на Македония в ЕС и не бяха изпълнени чуждите поръчки. Така направихме възможна една обща твърда позиция, с която, както виждате, се съобразяват и днешните управляващи.

Що се отнася до отбраната - за 4 години направих толкова неща, колкото не бяха правени за последните 30 години. Като се започне от повишаването на доходите на военнослужещите, превъоръжаването и въвеждането на доброволната служба и се стигне до трайно повишения авторитет и доверие към Българската армия. Така че уважаеми съмишленици, ние няма от какво да се срамуваме от нашето присъствие в изпълнителната и законодателната власт.

Живеем във време на няколко световни кризи – назряващият конфликт в района на Черно море, поскъпващите ток, газ и горива, безпрецедентната пандемия, която върлува вече трета година. А в чисто национален план сме изправени и пред още няколко сериозни проблема – демографската криза, пълзящата циганизация, мигрантският наплив, който се засилва с всеки изминал ден, опасната „Зелена сделка“, която ни обрича на скъп ток и икономически фалит. А в същото време цените стават непосилни, дори за хората със средни и над средните доходи.

И отново - темата с членството на РС Македония в ЕС и битката, която трябва да се проведе, за да не бъдат допуснати исторически грешки и компромиси в името на нечии чужди интереси – такива, каквито направиха комунистите през 1946 г. Не трябва да допуснем предателство чрез изтъргуване на интересите на събратята ни с българско самосъзнание от другата страна на границата. Това са все теми, по които ние от ВМРО сме се борили години наред.

Днес ВМРО не е в парламента. Но нашата битка за отстояване на идеалите ни, на българщината, на националните интереси трябва да продължи!

Само от нас зависи дали в бъдеще ще бъдем факторът, който ще участва в решаването на тези проблеми.

Ето защо аз смятам, че настъпи времето по-сериозно да ангажираме поколението от сегашните ръководни структури на ВМРО, което натрупа политически и административен опит в законодателната и в изпълнителната власт. Това поколение, което със знанията и уменията си да направи нужното, да върне Организацията там, където ѝ е мястото – а именно в институциите, които разполагат със законовия механизъм да обличат каузите в реална държавна политика.

По тази причина моята идея е на Конгреса вместо да влизаме в излишни дебати кой е по-по-най и да се сочим с пръст един друг, да вървим към една нова, но всъщност традиционна за ВМРО формула, а именно да изберем трима съпредседатели. Трябва да обединим усилията на всички, а не да създадем условия за разединение в структурите.

Моето предложение за това съпредседателство са: Ангел Джамбазки – евродепутат втори мандат, най-активния български представители в ЕП, както и един от най-дейните млади български политици през последните години.

Искрен Веселинов – председател на групата на ВМРО в 44-тото НС и председател на една от най-тежките комисии по регионално развитие и благоустройство в парламента.

Александър Сиди – един от най-активните народни представители на ВМРО в 44-тото НС. Представител на младото поколение, който доказа своята решителност да брани българския интерес и каузите на ВМРО, независимо от трудностите.

В това ръководство като секретар място трябва да има и Юлиан Ангелов, който като организационен секретар ръководеше щабовете на всички предизборни кампании през последните 10 години.

В тази промяна аз лично виждам и включването на още млади хора в ръководните органи на ВМРО – в Изпълнителния комитет и в Организационния съвет, реализирайки една постепенна приемственост, съчетавайки опита с младостта и ентусиазма.

За по-голяма оперативност ще предложа да бъде намален съставът на Организационния съвет от 100 на максимум 60-70 човека, както и досегашният брой на членовете на ИК, който в момента е 17 човека. Членството в тези органи на управление на ВМРО не трябва да бъде на базата на някакво псевдорегионално представителство, а на базата на качества и доказани възможности за работа.

Колкото до мен, аз нямам намерение да излизам в политическа пенсия и ще продължавам да работя активно за авторитета на ВМРО и за каузите, за които ВМРО е воювала в своята 128-годишна история, воюва и до днес. Ще заема своето място такова, каквото ми отредят Конгресът и членовете на Организацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай