Сряда,

Караджов проговори. Разкри лъжите на Петков

От: СТАНДАРТ -
3697
Караджов проговори. Разкри лъжите на Петков
A
A
A

Вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов, който днес депозира оставката си, проговори на брифинг за отношенията в кабинета и коалицията.

ВИЖ ОЩЕ: Извънредно! Първа оставка на министър

"Това, което Ви беше представено вчера, като основен проблем - че съм поискал 3,9 милиарда лева допълнително от бюджета на МРРБ, е лъжа. Аз никога не съм искал тези пари. Няма нито един ред с такива искания. Ще Ви прочета стенограмата от Министерски съвет", каза Караджов. Вчера премиерът заяви, че поискани от Караджов 3,9 милиарда лева допълнително в бюджета на МРРБ, е причината за раздор в управляващата коалиция.

"Никой не е давал условие за даване на допълнителни средства", категоричен бе Караджов, изчитайки стенограмата. Тя доказва, че Караджов само е поставил като проблем факта, че в бюджета лисват обещаните от Асен Василев милиарди да стари плащания. Условия няма.

"В сряда следобед излязох от МС с таблица, от която се вижда, че са се натрупали, благодарение на решението на НС, допълнителни средства като дефицит, което отваря допълнителна дупка в бюджета. Това, за което информирах колегите за сериозна дупка в бюджета в размер на 3,9 милиарда лева. Тя се получава от няколко източника. Първият е решението на НС, по които по точка 1 и 2 от това решение, се  прехвърлят да се ползват от нашия бюджет 1,2 милиарда за стари плащания и втора, в точка 4, още 1,2 милиарда, които също са за стари и недовършени работи. Като и двете точки, касаят договори, за които бюджета на МРРБ е натоварен допълнително, извън планираното през декември", допълни Караджов.

"Ако отворите стенограмите на НС, включително няколко срещи в коалиционен формат е поет ангажимент, че тези средства ще бъдат добавени в актуализацията на бюджета, в противен случай ще се получи тази дупка, системна дупка, дупка, която заплашваща финансовата стабилност на страната", категоричен е министърът.

"Вторият източник на такъв дефицит, тоест дотук 2,4 милиарда, е незалагането на средства за АМ "Хемус" и скоростния Видин-Ботевград. Нито една стотинка не беше оставена там, с уговорката по време на бюджетната процедура, министърът на финансите каза, че там няма да се слагат средства, защото когато се разплете казуса с инхаус договорите, тогава ще имаме финансиране. Работата спря, за съжаление по тези магистралите. Там са половин милиард по инхаус и още половин милиард, които са по ЗОП процедури.

Министърът показа документ, в който е описан целия натрупан дефицит.

"За съжаление този дефицит се е натрупал с решения на НС. И затова, че първоначално не е предвидена сума за магистралите", допълни Караджов.

Отделно обещахме половин милиард на общините за да си изградят ВиК системи, проекти и общински пътища, които са в ужансо състояние. Ето това са всичките 3,9 милиарда. Но те никога не са искани, само са представени пред работната група. Моят въпрос към нея беше следния: Как да премостим толкова голям недоимък до края на годината?", допълни Караджов.

"Мнението ми беше, че можем да забавим плащанията, но дали ще се справим и дали няма да се състои един системен риск", категоричен е Караджов.

Министърът представи и стенограма от заседанието в сряда от Министерски съвет.

"В бюджета на МРРБ има само обещани неща за над 3 млрд лева, обещани от финансовия министър, но не са влезли в бюджета. Никъде не е казано, че това е условие за приемане на бюджета", подчерта Караджов.

"Алармирам, че се отваря системен риск за бюджета и системен риск за републиканската пътна мрежа, защото аз трябва да избирам от няколко неща, да откажем финансиране на общините, да съкратим новите възлагания и да неремонтираме тези пътища, за които сме обещали на хората и които ги има на картата на министерството на регионалното развитие. Това ще създаде риск за републиканската мрежа", обясни на брифинга министъра.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички