Караджов проговори. Разкри лъжите на Петков

Каза защо е подал оставка

Караджов проговори. Разкри лъжите на Петков | StandartNews.com

Вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов, който днес депозира оставката си, проговори на брифинг за отношенията в кабинета и коалицията.

ВИЖ ОЩЕ: Извънредно! Първа оставка на министър

"Това, което Ви беше представено вчера, като основен проблем - че съм поискал 3,9 милиарда лева допълнително от бюджета на МРРБ, е лъжа. Аз никога не съм искал тези пари. Няма нито един ред с такива искания. Ще Ви прочета стенограмата от Министерски съвет", каза Караджов. Вчера премиерът заяви, че поискани от Караджов 3,9 милиарда лева допълнително в бюджета на МРРБ, е причината за раздор в управляващата коалиция.

"Никой не е давал условие за даване на допълнителни средства", категоричен бе Караджов, изчитайки стенограмата. Тя доказва, че Караджов само е поставил като проблем факта, че в бюджета лисват обещаните от Асен Василев милиарди да стари плащания. Условия няма.

"В сряда следобед излязох от МС с таблица, от която се вижда, че са се натрупали, благодарение на решението на НС, допълнителни средства като дефицит, което отваря допълнителна дупка в бюджета. Това, за което информирах колегите за сериозна дупка в бюджета в размер на 3,9 милиарда лева. Тя се получава от няколко източника. Първият е решението на НС, по които по точка 1 и 2 от това решение, се  прехвърлят да се ползват от нашия бюджет 1,2 милиарда за стари плащания и втора, в точка 4, още 1,2 милиарда, които също са за стари и недовършени работи. Като и двете точки, касаят договори, за които бюджета на МРРБ е натоварен допълнително, извън планираното през декември", допълни Караджов.

"Ако отворите стенограмите на НС, включително няколко срещи в коалиционен формат е поет ангажимент, че тези средства ще бъдат добавени в актуализацията на бюджета, в противен случай ще се получи тази дупка, системна дупка, дупка, която заплашваща финансовата стабилност на страната", категоричен е министърът.

"Вторият източник на такъв дефицит, тоест дотук 2,4 милиарда, е незалагането на средства за АМ "Хемус" и скоростния Видин-Ботевград. Нито една стотинка не беше оставена там, с уговорката по време на бюджетната процедура, министърът на финансите каза, че там няма да се слагат средства, защото когато се разплете казуса с инхаус договорите, тогава ще имаме финансиране. Работата спря, за съжаление по тези магистралите. Там са половин милиард по инхаус и още половин милиард, които са по ЗОП процедури.

Министърът показа документ, в който е описан целия натрупан дефицит.

"За съжаление този дефицит се е натрупал с решения на НС. И затова, че първоначално не е предвидена сума за магистралите", допълни Караджов.

Отделно обещахме половин милиард на общините за да си изградят ВиК системи, проекти и общински пътища, които са в ужансо състояние. Ето това са всичките 3,9 милиарда. Но те никога не са искани, само са представени пред работната група. Моят въпрос към нея беше следния: Как да премостим толкова голям недоимък до края на годината?", допълни Караджов.

"Мнението ми беше, че можем да забавим плащанията, но дали ще се справим и дали няма да се състои един системен риск", категоричен е Караджов.

Министърът представи и стенограма от заседанието в сряда от Министерски съвет.

"В бюджета на МРРБ има само обещани неща за над 3 млрд лева, обещани от финансовия министър, но не са влезли в бюджета. Никъде не е казано, че това е условие за приемане на бюджета", подчерта Караджов.

"Алармирам, че се отваря системен риск за бюджета и системен риск за републиканската пътна мрежа, защото аз трябва да избирам от няколко неща, да откажем финансиране на общините, да съкратим новите възлагания и да неремонтираме тези пътища, за които сме обещали на хората и които ги има на картата на министерството на регионалното развитие. Това ще създаде риск за републиканската мрежа", обясни на брифинга министъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай