Карадайъ: ДПС не е опозиция на европредседателството

Карадайъ: ДПС не е опозиция на европредседателството | StandartNews.com

ДПС е опозиция в българския парламент, но не е опозиция на европредседателство. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на работна закуска сдържавни и правителствени ръководители от АЛДЕ. „Приоритетите на ЕС и на европредседателството са и наши приоритети, няма как да бъдем опозиция." допълни лидерът на партията.

„Ние имаме най-дълга евроатлантическа биография, за нас ЕС е съюз на ценности и за нас това е кауза. Ние не правим и не сме правили компромиси с ценности." бе категоричен Карадайъ. Той приомни, че ДПС отдавна настоява за присъединяването и интеграцията на Западните Балкани към ЕС. Карадайъ бе убеден, че единни и мирни Балкани, част от ЕС, ще зададат един модел на по-голяма стабилност и сигурност в Европа.

„Мир с всички, но върховенството на закона е основна ценност. България и ЕС трябва да са приятели с Русия, но при стриктно спазване на Международното право. Но опозиция на европредседателството се оказват коалиционните пратньори в това управление", каза Мустафа Карадайъ.

„Трябва да си защитатваме ценностите , които ни обединяват и не трябва да правим компромиси с тях. Европа не трябва да се затваря", заключи председателят на ДПС.

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте изрази подкрепата на европейските либерали за изразените позиции и политики на ДПС. Той също коментира рисковете, които носят популистките и националистическите формации, които оспорват базистни европейски ценности.

На срещата присъстваха Марк Рюте - министър-председател на Нидерландия, Юрий Ратас - министър-председател на Естония, Андрей Бабиш - министър-председател на Чехия, Ксавие Бетел - министър-председател на Люксембург, Юха Сипиля - министър-председател на Финландия, евродепутатът и зам.-председател на ДПС Филиз Хюсменова, евродепутатът и зам.-председател на АЛДЕ-пратията Илхан Кючюк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай