Сряда,

Карадайъ: Нямаме стратегически партньор, нито вляво, нито вдясно

От: Редактори -
A
A
A

Нямаме стратегически партньор сред партиите нито вляво, нито вдясно, коментира тази вечер в предаването „Панорама“ по БНТ лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според него в лявото и в дясното пространство липсват стратегически играчи. От две години ги призовавам да седнем и да работим по програма за ускорено икономическо развитие на страната. И какво наблюдаваме – некомпетентност и липса на визия за развитие на страната, скандали, популизъм, омраза, ксенофобия, дори липса на чувствителност по тези и вляво, и вдясно. Колегите и вляво, и вдясно да не считат, че сме абонирани да носим негативите им, попита Карадайъ.

От десетина години държавата върви по инерция, добави той, като заяви, че в момента политическата ситуация в България се характеризира с хаос, нестабилност, несправедливост и несигурност.

Мустафа Карадайъ коментира, че ДПС подкрепя отделни политики, които за тях последователно са бил приоритет и това не означава, че подкрепя правителството или ГЕРБ.

При сформирането на правителството от ДПС са казали, че тази коалиция е вредна за България.

"Когато подкрепяме важни за страната позиции, това е подкрепа за обществото и държавата. Защо го приемате като подкрепа към ГЕРБ?", попита председателят на ДПС.

Карадайъ каза, че подкрепата на ДПС към евроатлантическата ориентация на България е последователна.

В отговор на въпрос на какво се дължи активността на депутата от ДПС Делян Пеевски напоследък, Карадайъ каза: "Пеевски винаги е бил активен и полезен с неговата експертиза по работата с партийните структури, по работата в Народното събрание и за икономическото развитие на страната".

Попитан дали Пеевски може да стане председател на ДПС, Мустафа Карадайъ заяви: "Такава забрана няма. ДПС има устав. След местните избори ще влезем в национална конференция. Тези теми предстоят, не са актуални днес в ДПС".

"Една оценка от нашите експерти във връзка с чумата по свинете казва, че основният проблем при решаването й е липсата на координация. Имаше едно решение на този въпрос преди десетина години, когато имаше министерство, което да координира дейността при бедствия и при кризи. Имаше доста техника, оборудване и ред неща. ГЕРБ, като дойдоха на власт и ги закриха. В момента тази координация между различните органи е необходима, задължителна за решаването на кризата. Това е оценката на нашите експерти", подчерта Карадайъ по повод един от горещите въпроси на деня.

"Другият въпрос, свързан с НАП и не само с НАП. Ред пробиви имаше. Ние го оценяваме като пробив в киберсигурността, във сигурността на страната. Та се надяваме всички компетентни органи да участват с целия си капацитет и нещо, което е изключително важно - превенцията, за да не се случват в бъдеще такива случаи, особено с изтичане на данни. Сега в момента тече и разследване", каза още председателят на ДПС.

"Според Прокуратурата има извършител, има подбудител, има и поръчител. Нека да се запознаем с всички факти и тогава ще реагираме. Има и още едно нещо, което също прави впечатление. Двамата вицепремиери, отговарящи за сигурността и електронното управление, мълчат досега", възмути се Карадайъ.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички