Карадайъ на форум в Анталия със световни лидери

Във форума ще се включи и върховният представител на ЕС Жозеп Борел

Карадайъ на форум в Анталия със световни лидери | StandartNews.com

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ ще участва в Международния дипломатически форум в турския курорт Анталия, който се провежда от 11 до 13 март. В събитието, което събира политически лидери, дипломати от най-висок ранг и учени ще се включат съпрезидентът на АЛДЕ Илхан Кючюк и зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов.

Мустафа Карадайъ, Илхан Кючюк и Ахмед Ахмедов ще участват в работата на панела "Парламентарна демокрация".

Участие от българска страна ще вземат още бившият премиер Симеон Сакскобургготски, премиерът Кирил Петков, бившият външен министър Соломон Паси.

Във форума ще се включат върховният представител на ЕС Жозеп Борел, Александър Шаленберг - министър по европейските и външни работи на Австрия, президентът на Словения Борут Пахор, външният министър на РСМ Буяр Османи, премиерът на Албания Еди Рама, бившият премиер на РСМ Зоран Заев, премиерът на Косово Албин Курти и др.

Ден преди началото на форума се очаква срещата между външните министри на Русия и Украйна Сергей Лавров и Дмитро Кулеба.

Очакваната с нетърпение среща, която може да доведе до пробив във войната в Украйна, бе организирана в рамките на обявената от турския президент инициатива за посредничество между Москва и Киев и постигането на мирно разрешение на конфликта.

Дипломацията остава основният метод за общуване между лидерите и държавите. Налице е цяла поредица от струткурни и системни промени в международната среда, на които дипломацията е длъжна да отговори, обясняват организаторите на форума.

С участието на държавни глави, правителствени ръководители, външни министри и висши представители на международните организации, форумът осигурява важна възможност за комуникация по глобални и регионални въпроси между представителите на политиката, науката, медиите и бизнеса.

Първият форум през 2021 г. бе и първото международно събитие, което се проведе с физическо присъствие в постпандемичния период, припомнят организаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай