Вторник,

Калфин: Не приемаме предложенията на Камерън

От: Администратор -
3703
Калфин: Не приемаме предложенията на Камерън
A
A
A

България няма да приеме предложенията на Великобритания за реформи в европейския трудов пазар, заяви в петък вицепремиерът и социален министър Ивайло Клафин, съобщи Медиапул. Засега той е единственият от правителството, който коментира по същество поисканите от Лондон реформи в ЕС, за които британският премиер Дейвид Камерън търси подкрепа сред страните членки, включително и в България, където бе на посещение.

"Това, което те предлагат е, всеки чужденец четири години да няма достъп до социалната система, след като отиде във Великобритания. Това просто е абсурдно. Ние действително сме готови да приемем всяка мярка, която не злоупотребява със социалните системи, те са национални, не са европейски. Данъкоплатците на всяка държава си плащат данъците за социалната система и се сърдят, когато някой им я използва, но това не трябва да бъде повод да се ограничават свободното движение и пазарът", коментира Калфин.

Британският премиер води активна кампания за убеждаване на европейските лидери в необходимостта от реформи в ЕС и преразглеждане на условията за членство на страната му.

Постигането на споразумение ще даде основания на Камерън да настоява пред британските гласоподаватели да подкрепят оставането на Великобритания в ЕС на планирания за 2017 г. референдум.

Камерън настоява преди всичко Брюксел официално да признае, че ЕС е многовалутен съюз и да даде равностоен статут на британската лира и еврото. Второ, да се повиши конкурентоспособността на ЕС. Третото, Великобритания да не приема принципа за още по-тясна политическа интеграция между страните от ЕС. Следващото предложение е да се вземат мерки за по-строг контрол на миграцията в ЕС, принципът за свободно движение да не важи за новоприети членове, а граждани на страни от ЕС, които отиват в Обединеното кралство, за да работят, да не могат да кандидатстват през първите четири години за държавни помощи, отпускани на британските работници.

Исканията бяха връчени на Европейската комисия през ноември и още тогава неин говорител коментира, че предложените нови ограничения за гражданите на ЕС, работещи в други страни от блока, са "много проблемни", и "дискриминационни", тъй като засягат основни свободи на вътрешния пазар.

Особено остро възразяват източноевропейските страни, които са и по-бедните в ЕС.

Чехия предупреди, че всеки план за ограничаване на социални придобивки за граждани на ЕС, работещи във Великобритания, би трябвало да се прилага спрямо всички, включително британците.

Томас Проуза, държавен секретар в чешкото правителство по европейските въпроси, заяви пред британския в. "Телеграф", че настояването на Камерън гражданите на ЕС да чакат четири години преди да получат достъп до социалната система на Великобритания, би могло да се приеме, само ако се приложи и към британските граждани, които се завръщат от чужбина и се включват в британската работна сила.

Поставянето на британците под същите правила е "единственото решение" за решаване на задълбочаващите се усложнения, предизвикани от исканията на британския премиер, заяви чешкият правителствен представител. Той подчерта, че източноевропейските страни не могат да бъдат третирани като "второразредни граждани".

Това предложение на Камерън срещна твърда съпротива от страните от т.нар. Вишеградска четворка – Чехия, Полша, Унгария и Словакия. Реформите в социалната система би трябвало да се прилагат за всички, заяви Проуза в интервю пред британското издание, публикувано в петък.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички