Какво ни чака? Политолози с прогноза

Коментар на Татяна Буруджиева и Милен Любенов

Какво ни чака? Политолози с прогноза | StandartNews.com

Политолози прогнозират, че отиваме към избори. 

Татяна Буруджиева коментира връчването на втория мандат за съставяне на кабинет. „Чисто конституционно има възможност за тупане на топката. Бих я приела, ако има категоричност от страна на президента”, каза тя в ефира на Нова нюз.

Тя обвини държавния глава Румен Радев, че разтяга мандатите без да се вижда смисъл от това действие. Той по-активно трябваше да развие консултантската си дейност – да води разговори с възможни коалиции. След като си декларирал, че най-важното е да има правителство, трябва да си направил възможното да има такова правителство, обясни тя.

Милен Любенов смята, че вече се вижда как за 2-2,6 месеца парламентът само е променил Изборния кодекс. „От това няма никакъв смисъл, не знам каква е стратегията на президента – дали ще се гласува през февруари или през март, така или иначе ще се гласува. Избирателната активност ще бъде по-ниска от тази до момента (която бе най-ниската).

Буруджиева подчерта, че в социологията е проблематично, когато се получават едни и същи снимки (на ситуацията). Хората са в ситуация на публика, която наблюдава. Нищо чудно картината да се промени неочаквано, обясни тя.

Запитани за евентуално връщане на НДСВ на терена на политическата надпревара, Буруджиева каза, че НДСВ беше специфичен политически субект. „На НДСВ му липсва лидера, основната фигура, която събираше хората в общност. На партията й липсва енергията на терена, те работеха и получаваха доверие заради голямата идея и политическите символи, не се характеризират със сериозна работа на терен. Отношението между политиците и гражданите трябва да се поддържа. Големите каузи предполага голяма общност отдолу, хората да си имат доверие. Да се превърнем не само в нормални социални групи, а в затворени общности”, обясни Буруджиева.

Любенов се съмнява, че те имат възможност да върнат електоралните избори, каквито имаха. „При появяването си те първо спечелиха 40% след 4 месеца имаха 15%. Такъв рязък спад на доверие не сме наблюдавали. Това е персоналистка партия”, обясни Милен Любенов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай