Кабинетът против скока на тока (ОБЗОР)

Кабинетът против скока на тока (ОБЗОР) | StandartNews.com

Енергийният министър иска съкращаване на разходите за БЕХ и НЕК с 10% на година

Премиерът Бойко Борисов събра в неделя министри и депутати, за да обсъдят законодателни промени срещу планираното поскъпване на тока от 1 юли. Заседанието им продължи над два часа и половина. Четирите работодателски организации пък поискаха замразяване на цената на тока, тъй като в противен случай част от предприятията ще затворят.

Кабинетът е против вдигането на цената на тока. Това стана ясно от спешното съвещание. 

"Българското правителството е против повишаването на цената на електроенергията", заяви след срещата вицепремиерът Томислав Дончев. Новите цени на електроенергията трябва да влязат в сила от 1-ви юли. "Призовавам всички, които вземат решения и предстои да вземат такива, с действията си да не подхранват съмненията, които битуват в голяма чат от българското общество, че политици имат интереси в енергийния сектор и по-специално в производството на енергия от възобновяеми източници и за това търсят най-лесните решения", обясни Дончев. Според него най-лесното решение би било да се натовари крайният потребител.

Бизнесът се противопостави на поскъпването и обяви протестни действия. Някои производства вече заплашиха с фалити и съкращения. Борисов застана зад бизнеса, но депутатите и експертите в КЕВР не са на същата позиция.
Управляващите предлагат публична дискусия за сектор "Енергетика" и в НС да се намери решение за изход от ситуацията, стана ясно след срещата.

"Всички се обединихме около това, че налице е необходимост от предприемане на мерки, които са в компетентността на правителството по отношение на енергийния сектор", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след срещата. И отново уточни, че правомощията и компетенциите за това са на КЕВР. "Ние бяхме тези, които направиха промяна в закона, в резултат на което регулаторът беше обособен като независим орган, изцяло подчинен на българския парламент", припомни Петкова.

По думите й първата необходимост, която е отчетена като приоритет по време на съвещанието в Министерски съвет, е намаляване на разходите в държавната енергетика. "Ще бъдат редуцирани с по 10% всяка година в рамките на три години", отбеляза Петкова. Вицепремиерът Дончев допълни, че заради тарифния дефицит и неефективните енергийни проекти в държавната енергетика е натрупан дефицит от 4 милиарда лева. Той обясни, че това се случва не само у нас, но и в редица други страни, които предприемат едни или други мерки, за да се преборят с този дефицит.

Отделно от това Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще провери инвестиционните разходи на ВЕИ. "Такива проверки вече са започнали. Резултатът от тях ще бъде предоставен на КЕВР. "ЕК ни проверява дали в сектор ВЕИ няма свръхподпомагане от страна на държавата", припомни вицепремиерът. Дончев смята, че парламентарните сили трябва да предложат и да се направи дискусия с регулатора. Според него, тази дискусия в парламента трябва да се излъчва дори директно в телевизионния ефир.

Спецкомисия осветлява ВЕИ-тата

Спецкомисията ще осветли имената на собствениците на ВЕИ-та у нас, стана ясно от думите на шефа на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Новото звено ще бъде сформирано на принципа на тази за КТБ. "2007 г. беше подписан Законът на ВЕИ. Ще предложим да се направи и за ВЕИ сектора комисия, както за КТБ, за да се установи кои са вложителите, кредитополучателите. Ще се направи същата комисия, за да се установи кои са собствениците на тези ВЕИ проекти, за да се види кои са хората, приели закона през 2007 г. и след това са се възползвали, за да печелят", обясни Добрев. По думите му кабинетът "Борисов 2" е първото правителство, което постига пробив по отношение на американските централи, от което държавата ще спестява до 100 млн. лева на година.

Добрев обясни, че е присъствал на срещата в Министерски съвет, където се е дискутирало какво може да направи изпълнителната власт, така че на регулатора да се дадат по-благоприятни изходни данни, за да може той да приложи своя модел и да получи различен резултат. "Правителството обяви, че в следващите две седмици ще има резултати от проверките, които да установят реалните разходи по ВЕИ проверките и дали има случаи, в които се получава свръхподпомагане", уточни Добрев. И допълни: "Споразуменията за американските централи са подписани 2001 г., но нямаше да ги има, ако през 2007 г. кабинетът Станишев не беше подписал с особени залози, с които да гарантират кредитите на американските централи", заяви Добрев.

Малките фирми също с бонус

Компании с 2 гигаватчаса потребление ще ползват отстъпка за "зелената" компонента

Депутатите от ГЕРБ ще инициират промяна на наредба за електроенергията. Ако досега подкрепа за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници, трябваше да получат предприятията с годишна консумация от над 30 гигаватчаса, сега тя ще бъде свалена на 2 гигаватчаса.

Това ще е поправката в наредбата, която трябва да облекчи енергоемката индустрия срещу поскъпването на електроенергията. Това стана ясно от думите на депутата Делян Добрев след пресконференция на ГЕРБ по ценообразуването на тока.
Секторите, които имат право на помощ, са включени в приложение към наредбата. В него са описани предприятия от добивната промишленост, хранително-вкусовата промишленост, текстилната индустрия и химическата промишленост. Тези предприятия ще ползват отстъпка до 85% от "зелената" компонента на таксата "Задължения към обществото" за количествата потребена електрическа енергия над 2 гигаватчаса през съответния ценови период.

"Обмисляме вариант да има по-нисък праг за консумация на електроенергия, защото в България консумация над 30 гигаватчаса имат малък брой компании, около 37. Идеята е прагът да започва от 2 гигаватчаса, защото тогава ще има няколко стъпала - от 2 до 10, от 10 до 20 и от 20 до 30 с различни проценти на подпомагане, докато се стигне до 85% над 30 гигаватчаса", заяви Добрев. Той обясни, че така всяко малко и средно предприятие в България ще бъде облекчено със същата наредба от зелената компонента. "Няма да се броят моловете, търговските вериги, общините, ВиК дружествата, адвокатските кантори и куп други.

Бизнесът: Замразяване на цената до Нова година

Работодателските организации зоват за дебат за реформи в сектора

Цените на тока за бизнеса да останат замразени до Нова година, настояха вчера на специална пресконференция четирите национално представителни работодателски организации у нас - КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП. Ако това не се случи, хиляди предприятия ще протестират, като на 26 юни ще спрат производство между 11 и 12 часа, предупредиха те. "По-нататък нашите протести ще продължат каскадно - със спиране на производство по 2, 3 и т.н. часа. Този път проблемът не трябва да бъде отложен. Ножът вече е опрял до кокал", заяви председателят на БСК Божидар Данев.

Над 5000 са уязвимите предприятия от по-скъпата цена на тока от 1 юли заради скока на добавката "Задължения към обществото". Това са фирмите, присъединени на високо, средно и ниско напрежение, и които получават доставки на енергия на свободния пазар. За тях токът ще поскъпне с 13 до 20%. "Подобни ръстове ще доведат до затваряне на много фирми, някои вече обявиха пред инспекцията по труда за предстоящи съкращения. Брашненият чувал не може да бъде изтупван повече", коментира Васил Велев, председател на АИКБ.

Според работодателите, има достатъчно резерви в енергийния сектор, които да покрият дефицитите, вместо да се тръгва към поскъпване на тока. "Резерви са в т.нар. неефективности и вредно управление, многото кражби и неспазване на закона. Ние, работодателските организации, можем да посочим тези резерви", заяви Васил Велев. Част от мерките е облагане с такса "Задължения към обществото" и на износа на ток, както и ограничаване на количеството скъпа енергия от ВЕИ, заводски централи, когенерации и двата ТЕЦ-а в "Марица-изток" 1 и 3, т.нар. американски централи. "За бизнеса е неприемливо, че продължава да се субсидира електричеството за гражданите за сметка на фирмите. Нормално е този, който произвежда, той да има някакви облекчения, за да може да създава работни места", заяви Цветан Симеонов, председател на БТПП. "Единствено в България съотношението на цени на едро към цени на дребно е 1 към 1,7. В другите страни бизнесът плаща от 2,5 до 4 пъти по-евтин ток от населението", посочи Константин Стаменов, председател на Асоциацията на големите енергийни потребители.

От четирите организации настояват да бъде разписана "пътна карта" за реформа в сектора с набелязани цели, в чието обсъждане да бъде включен и бизнесът. "Един от проблемите е, че в този сектор няма диалог", посочи Евгений Иванов, изп. директор на КРИБ. Той даде пример с пенсионната реформа, където е постигнат консенсус за промени, без да се вдигат осигуровките. "Но там имаше желание за диалог, докато в енергийния сектор - няма", заключи Иванов.

Кунева иска одит на сектора

ДБГ настоява за три основни неща - предложения за промяна в закона за енергетиката и цялостно оповестяване на всички договори за производство и продажба на електроенергия. Това обяви след провелия се в Добрич Национален съвет Движение България на гражданите Меглена Кунева. "Искаме първо допълнителна информация през изслушване на председателя на КЕВР за установяване на причините за увеличаване цената на тока, на което да се поканят и енергийните експерти на ДБГ. Това изслушване ще се състои, надявам се, в парламента", заяви лидерът на ДБГ. Кунева настоява да се оповестят договорите и да се знае кой на каква цена произвежда тока и на каква цена го продават. "След като ЕК установи, че България не спазва третия либерализационен пакет и отваряването на вътрешния пазар за различни енергийни доставчици, имаме предписание от януари 2016 г. да имаме енергийна борса в България. Ако не знаем какви са цените, ние няма как да участваме като потребители - било промишлени или битови, на тази борса", коментира Кунева. Тя заяви, че ДБГ настоява също да се инициира одит от Сметната палата на всички държавни предприятия и търговски дружества с над 50% държавно и общинско участие в сектор "Енергетика".

КЕВР в парламента за скока на електроенергията

В най-скоро време, дори още в понеделник представителите на КЕВР трябва да представят решението си за поскъпване на тока в парламента, заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването "Беновска пита" по Канал 3. Той каза, че небалансираната енергийна система не бива да декапитализира държавата. И припомни, че половината от 4-милиардната задлъжнялост се дължи на незавършения проект АЕЦ "Белене" и на "Цанков камък".

БСП видя бягство от отговорност

БСП и ГЕРБ кръстосаха шпаги за тока. Кабинетът се опитва да избяга от отговорността във връзка с вдигането на цената на електроенергията, каза лидерът Михаил Миков. Приказките му са опит да се заблуди обществото, отвърна му Добрев. Той прикани БСП да се държат консенсусно и конструктивно, да участват в решаването на проблемите, а не да гледат и да сочат назад, защото сочат сами себе си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай