Кабинет за 24 май

Две крила за властта в БСП, разнобой в ПП-ДБ

Кабинет за 24 май | StandartNews.com
  • Съдебна реформа скрепи преговорите за правителство
  • Две крила за властта в БСП, разнобой в ПП-ДБ

Точността е уважението на кралете, казват в Европейската комисия, където по примера на Германия, а преди това и на Великобритания, правилата съществуват, за да се спазват. Английска точност, брюкселска акуратност и българска прямота внесе в преговорите за кабинет кандидат-премиерът Мария Габриел. Само за един ден тя представи 10-те си управленски приоритета, събра оценките на партиите за тях и постави на мястото "Продължаваме промяната", които артистично се опитаха да й отнемат водещата роля в разговорите, променяйки деня и часа на срещата.

Първото нещо, което ще направи правосъдният министър в моето правителство, ще е да внесе във ВСС искане за отстраняване на главния прокурор за уронване престижа на съдебната система, каза Габриел. И получи подкрепа от ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН.

Има натрупано напрежение в обществото и този проблем трябва да бъде решен. Затова приветстваме тази ваша инициатива и я подкрепяме, каза по време на преговорите Йордан Цонев. И припомни, че ДПС настоява за дълбока съдебна реформа - не на принципа стани да седна, а чрез промени в конституцията, както искат Венецианската комисия и европейските партньори на България. Единствено Движението внесе специален законопроект още през януари 2022 г., но останалите партии не го разгледаха. Габриел се съгласи, че реформата изисква изменения на основния закон, но приемането им ще отнеме време. И това още повече налага излъчването на стабилно редовно правителство.

ИТН подкрепят идеята да се поиска отстраняване на главния прокурор, но освен това е нужна и цялостна реформа в прокуратурата, Конституцията и Закона за КПКОНПИ, каза Тошко Йорданов. БСП също даде зелена светлина.

Разнобой в "Продължаваме промяната - Демократична България" лъсна в четвъртък покрай разговорите за кабинет. Групата, която най-шумно иска отстраняването на Гешев не се яви на срещата с Габриел, защото Кирил Петков и Асен Василев били в чужбина. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обаче подкрепи Габриел за Гешев. "Това е важна политическа заявка, която, разбира се, се ползва с моята подкрепа. Но трябва да кажем две неща - как това няма да се превърне в поредния напразен опит при настоящия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) и при начина, по който ще се конструира следващия ВСС. Тоест как си представяме онзи състав, който може да се произнесе ефективно по инициатива за свалянето на главния прокурор", коментира в кулоарите на парламента Иванов, изразявайки надеждата си, че среща между ГЕРБ и ПП-ДБ все пак ще има.

Усилено се върви към План "Б" за кабинета - ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН, прогнозираха социолозите Добромир Живков, управител на "Маркет линкс" и Евелина Славкова от "Тренд". Същото мнение изразиха и председател на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов и политическият анализатор Кристиян Шкварек.

Искри по време на срещата с БСП разкриха неясната все още позиция на социалистите. Георги Свиленски обяви, че не вижда приоритетите на БСП за борба с бедността и увеличаване на доходите в програмата на Габриел. Тя отговори, че след съставяне на работещо правителство целта е стабилизиране на финансите, приемането на бюджета, битката с инфлацията и увеличаване на доходите. От "Позитано" 20 разкриха, че в момента в БСП има две крила. Едното иска БСП да влезе пряко във властта, като Корнелия Нинова поеме отново икономиката, а Георги Гьоков - социалното ведомство. Така червените ще изпълнят социалната си програма.

Другият лагер смята, че съвместно управление с ГЕРБ ще навреди на соцпартията преди местните избори. Затова тя трябва да остане по-дистанцирана - да се включи чрез експерти и да подкрепя кабинета в зала по определени политики.

Празен лист за министри постави Бойко Борисов пред партиите в сряда с идеята всеки участник във властта да предложи своите личности. Въпреки че всички партии твърдят, че разговори за постове не се водят, първите имена вече се завъртяха - проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) за здравеопазването, Гроздан Караджов (ИТН) за транспорта, доц. Джевдет Чакъров (ДПС) за екологията.

Денят Х е 23 май, твърдят в ГЕРБ. Тогава се очаква кабинетът "Габриел" да бъде гласуван на извънредно заседание в парламента. Президентът Румен Радев обяви, че връчва мандата в понеделник, 15 май. Габриел може да отчете изпълнението му най-късно на 22 май. Ако съгласието за подкрепа е постигнато, няма проблем министрите да положат клетва ден по-късно, знаково - в навечерието на най-българския празник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай