Изборите в Деня на излъганите надежди

С 4 април Радев дразни Борисов, намига на Костов и Нинова, отдаде чест на НАТО

Изборите в Деня на излъганите надежди | StandartNews.com
  • С 4 април Радев дразни Борисов, намига на Костов и Нинова, отдаде чест на НАТО

Избори в Деня на излъганите надежди насрочи президентът Румен Радев. Опитвайки се да избяга и от упреците за най-ранната дата 28 март, и от желанията за късен вот на 18 април, президентът се спря на знаковия 4 април. Тогава, точно преди 21 години, Симеон Сакскобургготски се върна в България, зареждайки с надежда за промяна милиони българи. Още преди да изтекат обещаните от него 800 дни обаче се оказа, че мечтите са излъгани.
С обявяването на 4 април за ден на вота с един куршум президентът уцели три заека. Първо, дразни най-големия си опонент Бойко Борисов, който ударно се готвеше за 28 март. Второ, намигна едновременно и на Иван Костов, и на Корнелия Нинова. 4 април е своеобразен реверанс към Христо Иванов и градската десница. Идването на царя свали от власт гуруто му Костов и сложи край на ерата на Командира. На 4 април 2021 г., когато православните християни почитат Светия кръст, Радев иска да каже на новите си приятели, че имат шанс да възкръснат.
Намекът към Нинова пък е, че преди 40 години на 4 април Тодор Живков получи едноличната власт в БКП като генерален секретар на компартията.
С датата 4 април Радев отдава и чест на НАТО. На този ден преди 72 години във Вашингтон е подписан договорът за Атлантическия пакт. През 1991 г. пък е основан Атлантическият клуб у нас и започна натовската история на България.
За жалост обаче 4 април е и една от най-черните дати в новата ни история. Преди 17 години ученически автобус падна в река Лим и 12 деца загубиха живота си.

Още анализи, интервюта и четива за цялата седмица - търсете в новия брой на "Стандарт", който в петък е на пазара в големите хипермаркети, бензиностанциите и малките квартални магазини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай