Изборът на КЗК почва отначало (ОБЗОР)

Изборът на КЗК почва отначало (ОБЗОР) | StandartNews.com

След заръката на Борисов

Росен Желязков се отказа от шефския пост и процедурата пропадна

Кандидатът за председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Росен Желязков оттегли кандидатурата си за поста и така на практика спря процедурата по избор на новия състав на регулаторния орган. Това се случи днес на драматично заседание на Икономическата комисия, на което трябваше да бъдат изслушани 11-те кандидати за 7-те места в комисията, предложени от парламентарни групи и отделни депутати.

"Не търся служебна победа, отказвам да се състезавам сам със себе си. Не съм имал и нямам колебания в своите експертни качества. Това е моя автентична позиция. КЗК има нужда от доверие", каза пред депутатите Желязков. Той обясни още, че не може да позволи внушенията, спекулациите и политизирането на този избор "да се върнат като бумеранг в бъдещата дейност на комисията".

Изявлението му предизвика спор в комисията дали изслушването на кандидатите може да продължи, въпреки оттеглянето на единствения претендент за шефския пост. Следващата процедура за избор на председател и членове на КЗК трябва да е с повече кандидати, коментира и шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му, ако днес кандидатите са били повече, нямаше да се стигне до провал. Според ГЕРБ и реформаторите изборът трябва да стане анблок. БСП, ДПС и Патриотичният фронт опонираха, че може да има паралелна процедура за членове и председател. Последваха оспорвано гласуване с изравнени гласове на двата лагера, почивка, в която да се проведат консултации между депутатите за намиране на изход, и ново прегласуване, с което в крайна сметка заседанието бе закрито.

"Ако приемете моето предложение за задължителна наборна служба, и депутатите, които не са минали през казарма, минат, може би ще уважават повече институциите", не скри яда си лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, след като не бе прието предложението му изслушването да продължи в знак на уважение към останалите кандидати.

Веднага след края на заседанието депутатите започнаха да спорят какво следва оттук нататък. "Нямаме друг ход, освен да се открие нова процедура, при която да има повече кандидати", отсече реформаторът Мартин Димитров. Според Борис Ячев от ПФ и Корнелия Нинова от БСП Икономическата комисия не може да прекратява процедура, приета от Народното събрание.

Очаква се на председателски съвет да бъде решено как ще се процедира оттук нататък с попълването на състава на КЗК. Мандатът на предишната комисия изтече още преди 6 месеца.

Така в крайна сметка депутатите изпълниха заръката на Бойко Борисов, който преди ден обяви от Брюксел, че е възложил на парламентарната група на ГЕРБ да намери начин да не участва в процедурата за избор на ръководство и членове на КЗК. Гневната реакция на премиера бе отговор на поредната изцепка на Радан Кънев, който обяви, че нито ДСБ, нито Реформаторският блок ще имат кандидати за шеф и членове на КЗК, защото процедурата била "порочна". Това е малко шизофренно вече, възмути се Борисов. И припомни, че като част от управлението реформаторите имат министри, зам.-министри, губернатори и куп бордове на дирекции, а в същото време за част от тях е по-изгодно да се правят на опозиция и "едва ли не морални стожери". Във вторник вечерта реформаторите се разграничиха от Радан и управляващите решиха процедурата за КЗК да продължи. Но отворът на Росен Желязков я върна в стартова позиция. Късно тази вечер зам.-шефката на икономическата комисия Корнелия Нинова призна, че за да продължи изборът на КЗК, са необходими нови правила, нови срокове и ново изслушване на кандидати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай