Избиратели търсят преференциите си

Избиратели търсят преференциите си | StandartNews.com

Граждани се оплакват, че предпочитанията не са отчетени в протоколите от изборите

Редица избиратели се оплакаха в социалните мрежи, че преференциите им в бюлетините не са били зачетени. Проверката става възможна, след като от ЦИК публикуваха на своя сайт сканирани протоколи от всяка една от около 12 000 секции. Масово обаче се оказва, че предпочитанието им за даден кандидат не е отчетено, а срещу неговия номер стоят нула преференции.

"Грешки има доста. По принцип се случва при въвеждането", заяви пред "Нова телевизия" говорителят на ЦИК Цветозар Томов. По думите му е възможно част от случаите вече да са отстранени. "Процедурата за приемане на изборния резултат включва два етапа - това, което е качено на сайта на ЦИК, са секционните протоколи - така, както са ги попълнили избирателните комисии и са сканирани и изпратени до нас. Тези секционни протоколи след това се въвеждат пак и се прави анализ на съответствията, което означава, че всички протоколи, при които се установи различие, се разглеждат от ЦИК. Всички случаи на поправяне са разгледани", обясни той.

При проверката обаче не се броят наново бюлетините, а се прави "логически анализ". Столичанката Грета Бочкова, която също е забелязала, че преференцията й не е отчетена, заяви пред Нова тв, че "си личи в протокола как в началото са направили някакви изчисления за преференцията". "В един момент обаче всичко е зачеркнато и е вписана нула навсякъде. Всички 58 гласа за определената партия бяха дадени без преференция", изрази недоумението си тя.

На страниците на някои от кандидатите в социалните мрежи също валят оплаквания. Подобен проблем имаше и на изборите за Европейски парламент, когато за първи път можеше да се гласува с преференция. От ЦИК обясняват, че всеки гражданин, забелязал подобна грешка, трябва да подаде жалба в РИК.

И зъболекарят на Слай зад банката

44-годишният зъболекар, изваял усмивката на световната кинозвезда Силвестър Сталоун, влиза в Народното събрание. Стоматологът д-р Валентин Павлов, който бе водач на листата на Реформаторския блок в Перник, ще получи спорния мандат, казват от партийните централи. Още преди окончателното произнасяне на ЦИК за разпределение в Перник вече го поздравяват. Д-р Павлов е собственик и управител на верига от дентални клиники ЕО Дент, местен заместник-председател на ДСБ и втори мандат общински съветник.

"Водихме открита, честна и лоялна кампания и затова сме доволни за успеха, постигнат от екипа на Реформаторския блок в Перник, след като от 2001 година районът не е имал десен народен представител", каза пред журналисти д-р Павлов и уточни, че не бърза да се радва преди последното произнасяне на ЦИК.

 

Избраници от ГЕРБ се отказват от НС

Деветият от плевенската листа на ГЕРБ Дочко Дочев, който по силата на преференциалния вот измести третия - Владислав Николов, се отказа от парламента. Той е подал заявление в ЦИК и бе заличен от кандидатската листа. Според закона, така Дочев е оттеглил съгласието си да бъде обявен за избран народен представител.

Ако не беше го направил, феноменът 9/9 пренареждаше Дочев на второ място със събраните от него 2617 преференциални гласа. След отказа му в парламента от Плевен влизат Цецка Цачева, Пламен Тачев и Владислав Николов.

В края на работния ден в сряда пък 9-ият от листата на ГЕРБ в Добрич, Стилиян Митев, е подал заявление, с което иска да не се отчитат получените за него преференциални гласове, с които той измести втория. То е препратено към ЦИК по компетентност. Законът обаче не предвижда възможност кандидат да се откаже от преференциите и най-вероятно Митев ще трябва да изпрати второ заявление, с което да бъде заличен от листата.

 

Олимпиецът Таню Киряков остава извън парламента

Преброяването на новите депутати от Русе не стигна до Таню Киряков. Олимпийският шампион се прицелваше за червените в парламента. Оказа се, че от третото място в русенската листа той не успя да се пребори за мандат от родния си град.

На парламентарни избори преди повече от година Киряков беше втори след водача на БСП в Русе и влезе в надпреварата от гражданската квота на Столетницата. От парламента топстрелецът успешно лобираше за спорта като представител на БГ шампионите в законодателната власт. Киряков е спортист с богата визитка - носител на две олимпийски титли по спортна стрелба, трикратен европейски шампион, като и на още много спортни отличия. За първи път от години "няма парашутисти" сред водачите и следващите ги в русенските депутатски листи. В новия парламент ще влязат все познати лица в крайдунавския град, коментират граждани.

 

Валентин Николов пак ще е депутат

Добричлията Валентин Николов отново ще влезе в парламента, след като бе депутат и в 41-вото НС. Името му нашумя, когато той напусна групата на "Атака", от чиято листа бе избран, и обяви, че членовете на националистическата формация са били принуждавани да подписват договори за поръчителство на фирмени кредити като гаранция за вярност към партията.
След изтичането на мандата му като депутат Николов направен своеобразен отчет пред жителите на града, като по РЕП-овете бе разпространил брошури, които се предлагаха безплатно, и в тях накратко бяха описани най-важните неща, които той е свършил като народен представител. Сега той влезе в Народното събрание от листите на "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО".

 

АБВ иска проверка на невалидните бюлетини

АБВ ще се обърне към ЦИК с искане за проверка по несъразмерно високия брой невалидни бюлетини в някои райони и за изясняване на всички процедури по обобщаване на гласовете и разпределението на мандатите, съобщиха от формацията. Както "Стандарт" писа, обявените за невалидни бюлетини на тези избори са почти 200 000.

"Следим с особено внимание приключването на изборната процедура и въвеждането на окончателните изборни резултати в ЦИК", посочват от АБВ, като повтарят позицията си, че "тези избори страдаха отново от редица тежки организационни пороци. От липсата на адекватно противодействие на купуването на гласове и корпоративния натиск, през напълно неприемливата, бавна и рискова процедура по получаване на резултатите от избирателните комисии, през неяснотите и липсата на адекватна информация за методиката за разпределение на мандатите, до съмненията в коректното преброяване на вота и неговото обобщаване".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай