Четвъртък,

Иво Мирчев вдигна мерника на службите. Разузнаването пробито

От: СТАНДАРТ -
3296
Иво Мирчев вдигна мерника на службите. Разузнаването пробито
A
A
A

Депутатът от Демократична България вдигна мерника на службите, обявявайки ги за пробити и пълни с хора, които работят срещу националния ни интерес.

Българските служби са пробити. В тях има хора, които не работят за България, обяви Мирчев в интервю за БНТ.

"Руското разузнаване, без значение дали е руското - разузнаване, което не работи за българския интерес, чужди сили са стигнали до върховете на държавата. Има зависими хора във върховете на държавата. Въобще не визирам президента. Хора, от които зависят много неща в страната, са зависими и са били в контакт с тези служби", коментира Мирчев.

По думите му ДАНС е най-малко проблемна. Най-проблемни били Държавна агенция "Разузнаване" и Военното разузнаване.  Мирчев обяви, че ако ДБ са в управлението, ще настояват за категорична реформа в тези служби.

По думите му няма точен момент да изгониш руски дипломати. Сигнали има години назад. Дали е рано или късно за изгонването, какви доказателства има и кой ще ни ги покаже - важното е, че правителството и Кирил Петков направи нещо, което е трябвало да направят други правителства, каза той.

Според него е обществена тайна, че руските дипломати в голямата част се занимават с разузнавателна дейност и вършат неща, които не са в интерес на България.

"Те бяха изгонени за действия срещу интересите на България, което са стандартни процедури. Не се е случило нещо толкова безпрецедентно", каза Мирчев и напомни, че в ДАНС беше хваната цяла клетка на руското разузнаване.

Депутатът от ДБ призова и за работещи регулатори, като каза, че КЗК също не работи, защото "няколко души там не обслужват националния интерес, а тесни корпоративни интереси".

По отношение на преговорите за нов кабинет каза, че ДБ нямат различия при приоритетите - борбата с инфлацията, еврозоната и Шенген. За геополитическата независимост за България нямат противоречия с БСП. Заяви обаче, че е сложно да седнат заедно с БСП на една маса за преговори за общо управление.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички