Ивайло Вълчев потвърди: Имаме ново име за премиер

Поради нашата политическа наивност все още вярваме, че казаната дума тежи безпрекословно, заяви депутатът от ИТН

Ивайло Вълчев потвърди: Имаме ново име за премиер | StandartNews.com

"За нас това, което се случи вчера, беше един вид излизане от рамките на добрата игра на джентълменските разговори и споразумения. На разговори, които се постигат на една маса очи в очи. И които ние, поради нашата политическа наивност, все още вярваме, че казаната дума тежи безпрекословно. Разговорите, които имахме с тях на срещата, която инициирахме в Народното събрание, едно от първите неща, което чухме от колегите, беше, че те нямат претенции за постове, нямат персонални претенции и нямат въпроси към това какви са имената на хората, които ще представляват изпълнителната власт", каза Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" по България он ер.

Депутатът подчерта, че двете партии на протеста са имали въпроси за политики и експертност и заяви, че в новия проектокабинет няма да има имена от служебния кабинет.

"Започнахме да търсим нивата, на които може да се доближим едни до други. По тяхно желание бяха инициирани разговори между експертите от двете групи, които продължиха и днес. Бих се изненадал, ако в програмата на която и да е политическа партия, която наистина има желанието да свърши нещо полезно за хората и страната, не се намерят сходства. В експертните групи почти няма нещо, за което да се влезе в спор", допълни Вълчев.

В ефира той отговори на въпросите, които по-рано Христо Иванов зададе към ИТН. 

Единият от тях е по какъв стандарт ще избират министрите и премиера."Този стандарт беше зададен доста отдавна. Г-н Трифонов на няколко пъти е имал възможността да го каже в прав текст. Това, което търсим, е те да бъдат добри в работата, която трябва да свършат - добри експерти, необременени с някакво политическо минало, което да ги прави зависими, да не са участвали в управления, които биха могли да ги компрометират", сподели Ивайло Вълчев.

Той потвърди, че вече имат ново име за министър-председател.

"Имаме имена на хора, които ще работят с него и са професионалисти. Някои са млади, някои - не, но никой от тях няма политическо минало, свързано с предишно управление на страната. Сега получаваме обвинения, че нищо не казваме. Ние не разбираме кой какво иска точно", изтъкна народният представител от ИТН.

По думите му разговорите с ДПС не са стигнали до по-дълбоко ниво.

"Между експерти на "Има такъв народ" и експерти на ДПС - такива експертни групи няма, не са правени. И г-жа Манолова, която се опита да отправи намеци, но това беше много вярно и остроумно изказване. Няма да се уморим да повтаряме, че между ДПС и ИТН не текат контакти на никакво ниво. Всичките ни действия до момента ще покажат, че тези приказки са абсолютно безпочвени", заяви Вълчев.

Вторият въпрос, който беше зададен от Христо Иванов, е ще има ли писмено поемане на политически ангажименти, по които се очаква подкрепа.

На него Вълчев отговори така:

"Какво по-голямо поемане на ангажимент от това от името на своята парламентарна група да представиш правителство, да знаеш, че ти го предлагаш и да застанеш зад него?! Какво точно трябва да подпишем? Казаното струва колкото написаното".

А третият въпрос, идващ от "Демократична България" към "Има такъв народ", е каква ще е конструкцията на парламентарното общество, така че да се изключи възможността на ДПС и ГЕРБ да влияят върху неговите решения.

"На прима виста ми е трудно да вникна в дълбочината на зададения въпрос. Това, за което ние видимо работим, и до вчера вярвахме, че ще се случи доста по-безпрепятствено - нашето искрено желание е правителството да бъде подкрепено от партиите на протеста. Донякъде в този въпрос се крие и отговорът, защото това в един момент зависи и от тези, с чиято подкрепа бихме желали да видим старта на едно такова правителство", категоричен бе Вълчев и подчерта, че не са затваряли врати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай