И мен ме е страх от бежанската вълна, полагаме огромни усилия

И мен ме е страх от бежанската вълна, полагаме огромни усилия | StandartNews.com

Бойко Борисов

премиер

Правим всичко възможно със службите, с партньорските служби и неслучайно се обърнахме и към САЩ и Русия да започнат преговори, за да се прекрати вдигането на вълната от местата, където има проблеми - Либия, Сирия, Йемен, Ливан, в Йордания, в Египет, къде ли не, Тунис. И аз се притеснявам. Всеки се притеснява. Аз как да им обясня и как да им отговоря на тези хора? Моите тревоги не са по-малко, даже са повече. С неудоволствие ще кажа, че проблемът на Европа не зависи от Европа. Там трябва да седнат САЩ и Русия да се разберат. Колкото и да не ми е приятно да го кажа, но ако тези две държави не се разберат така, както направиха за Иран, само лоши неща ще ни се случват оттук нататък за Европа.
* * *
Вие искате ли да получаваме 6 хиляди на бежанец? Искате ли да дойдат бежанци и да ни дават по 6 хиляди евро? Не искаме. И затова полагаме тези огромни грижи, строим заграждения, пратихме и армията там, Гранична полиция, по 1000 полицаи от вътрешността на страната всеки ден, усилваме КПП-та, полагаме огромни усилия, строим и издържаме тези бежанци, които са влезли легално в страната през нашите КПП-та.
Ако направим допитване за приемането на бежанци, аз знам отговора. Ние не искаме, хората не искат. Първо сме православни християни като държава. Те са мюсюлмани. Чисто религиозно страхът в българите е голям. Просто ги е страх хората. И мен ме е страх.

Увеличават се спестяванията на хората

Ако се види сайтът на БНБ как в последните месеци се увеличават спестяванията на хората в банките, и то домакинствата им, аз мисля, че с над 200 милиона, ако не ме лъже паметта, са се увеличи депозитите на граждани в банките. Не си го обяснявам с друго, освен с лекия ръст на икономиката и огромните пари, които влизат в земеделието, в инфраструктурата чрез еврофондовете.

Милиарди се събират от контрабанда

Милиарди влизат в земеделието, милиарди събираме от контрабандистите повече в бюджета. Така че има хора, на които това не им харесва.

Засечени са петролни бази без гориво

Ние никога не сме казвали, че 100% от бензиностанциите ползват терпентин. Или 100% от бензиностанциите са манипулирали уредите. Или 100% от горивата, които продават от бензиностанциите, са контрабанда. Една е такава, друга е такава, на 100, ако погледнем. Някои манипулират уредите да наливат по-малко бензин, а да вземат повече пари, други нафтата. Оказа се, че има петролни бази, в които буквално го няма горивото. Но се откриха и в наредбите и законите такива пропуски, които сега поправяме.

С Христо Иванов работя от самото начало

Аз с Христо Иванов работя от самото начало, правосъдния министър, и цялата програма и всичко, което той е предложил, ние сме го защитили в Министерски съвет, вкарали сме в парламента и до онзи ден стоях зад всяко едно негово решение. Не всяко нещо, което реформаторите твърдят е обезателно правилното. Има няколко спорни момента и вместо да си ги сложим на масата и да разсъждаваме върху тях. Аз съм готов да им ги подкрепя и съм им го казал.

Много строим, много лентички има

Много строим, много работим, много лентички има. Даже с Валери Симеонов, където ме е критикувал за това, заедно рязахме лентата в Созопол. Цяло лято давахте фекалните води, фекалните води, които течаха в Черно море и децата се разболяваха. А пък и нямаше българин да отиде и да се върне без разстройство. Сега за близо 100 млн. направихме пречиствателна станция, която всички отпадни води ги връща обратно бистри като сълза в морето. Това е столичният завод за отпадъци - 1300 години се събира боклука на този град в деретата около София.

Без ДПС данъците щяха да са 50-60%

Всеки човек, всяка партия иска да се променя. Всяка партия иска да става по-добра. Решенията и предложенията, които дава ГЕРБ, са по-добри. И аз не мога да упрекна ДПС в това, че са подкрепили съдебната реформа. Не мога да ги упрекна и да кажа - махайте се, марш оттук. Не мога да не им благодаря за това, че ми подкрепиха плоския данък 10%, иначе сега бизнесът в България и хората щяха да плащат 50-60% данък, ако се бях подвел по БСП и не беше тази тяхна помощ. Лошо ли са направили? Хайде да си говорим, стига задкулисие с тези сладури от тези медии. Кажете кое лошо са направили те, че са подкрепили? Законът за предварителното отчуждение? Как щяхме да строим магистралите, по които толкова чакате и обичате да се возите?

Имам прекрасни впечатления от Калфин

АБВ и особено министър Калфин, вицепремиерът Калфин мисля, че направи една реформа, която никой досега не беше успявал да направи там. Имам прекрасни впечатления от този човек и работим много добре с него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай