Христосков: Няма опасност за пенсионната система

Христосков: Няма опасност за пенсионната система | StandartNews.com

София. "Никаква опасност няма към днешна дата за пенсиите и социалните плащания", заяви социалният министър Йордан Христосков пред Нова телевизия.

По думите му в бюджета на НОИ постъпленията са такива, каквито е предвидено.

"През септември изплащането на пенсиите започна по-рано. През август социалните плащания бяха изплатени навреме, така ще бъде и през октомври. Няма драма", заяви министър Христосков.

Откази за изплащане на задължителните помощи на хора, които живеят на друг постоянен адрес, но всъщност живеят в Мизия, няма, каза служебният министър по повод твърдения, че в Мизия след наводненията масово се отказват помощите от 325 лв. Общо 2229 еднократни помощи са изплатени в пострадалите от наводнения райони в цялата страна. Социалните ни работници са по места, правят списъци и парите се изплащат, увери Христосков. Около 1 300 000 лева ще отидат за помощи, добави той.

Системи за прослужени години е практика, която се прилага в много страни. Но в България хората се пенсионират много рано. Средната възраст за пенсиониране в България е 59 години, посочи Христосков като слабост в осигурителната ни система.

По повод енергийните помощи при промяна цената на електроенергията примерно с 5% месечната помощ ще се увеличи и ще трябват 4 млн. лв. от бюджета, която ще се осигури с подготвяната актуализацията на бюджета, каза Христосков.

На въпрос минималната работна заплата трябва ли да се увеличи, той каза, че от следващата е предвидено да се вдигне с 40 лв.. Аз изразих лично мнение като експерт смятам че 400 лв. минимална работна заплата също е възможна, коментира Христосков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай