Гюров за Теодора Генчовска: Не е нашият външен министър

Гюров отхвърли "слуховете", че съветници на премиера провеждат паралелна политика за РСМ

Гюров за Теодора Генчовска: Не е нашият външен министър | StandartNews.com

Теодора Генчовска "не е нашият външен министър, а министърът, който представлява "Има такъв народ", заяви в интервю за бТВ председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Репликата му бе в коментар на думите на външната министърка от по-рано от деня, че съветници на премиера саботират официалната българска позиция по отношение на Република Северна Македония и водят паралелни разговори с Европейския съюз.

Гюров отхвърли "слуховете", че съветници на премиера Кирил Петков провеждат паралелна политика относно Северна Македония, отбелязвайки, че досега "не е видял нито един факт в тази насока".

Според Андрей Гюров ако има напредък по въпроса, той трябва да бъде докладван от Министерството на външните работи и тогава да се обсъжда дали позицията на България трябва да се промени в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност.

Гюров разкри, че на коалиционния съвет снощи са взети много важни решения по две основни теми, една от които актуализацията на бюджета, която трябва да мине възможно по-бързо в парламента, за да влязат в сила антикризисните мерки на правителството.

Въпреки всички кризи, имаме по-нисък дълъг, отколкото когато влязохме в управлението, а пък бюджетният дефицит няма да бъде нарушен с актуализацията, подчерта той.

Народният представител отбеляза, че целият пакет от мерки, който влиза в актуализацията, е около 2 млрд. лева, от които 1,5 млрд. са заделени за увеличение на пенсиите.

Моментално увеличение с 10% за най-ниските пенсии, плюс 60-те лева, каза Андрей Гюров.

По отношение на Плана за възстановяване и развитие председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" обясни, че до края на годината трябва да бъдат приети 22 закона и 38 разпоредби, за да получим средства от ЕС.

На въпрос за членството ни в Еврозоната Гюров сподели, че трябва да има актуализиран анализ, на базата на който да бъде проведена мащабна разяснителна кампания за ползите от еврото.

Ние мислим, че това не е решение, което се взима само на база технически и икономически данни. Има геополитичеки аспекти и това решение (за влизането в Еврозоната - бел.ред.) е взето още през 2005 г. с договора за присъединяването на България към ЕС, каза депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай